Kikke (Suomeksi/In Finnish)

Nuorena odotin pitkään, että täyttäisin 18 ja pääsisin viimein tatuoitavaksi. Kun viimein täytin 18, odotin tietysti, että tatuointiliikkeessä olisi kysytty heti ensimmäisenä henkkareita, mutta kun menin paikalle, ei kukaan kysynytkään mitään. Olin niin pettynyt – jos olisin tiennyt ettei kukaan kysele ikää, olisin voinut ottaa tatuoinnin jo vuosia aiemmin!

Humans With Tattoos

Parissa tatuoinnissani on värillisiä yksityiskohtia, mutta niitä lukuun ottamatta kaikki tatuointini ovat mustia tai mustaharmaita. Aloitin aikanaan mustaharmaalla, ja musta miellyttää edelleen omaa silmääni eniten. Sitä paitsi jos alkaisin tässä vaiheessa ottaa jotain kirjavia ja värikkäitä kuvia, minne edes sijoittaisin ne?

Koen, että tatuointiin taiteenlajina kuuluu tietty rajuus, häijyys ja ehkä synkkyyskin. Vaikka itse olen ihan tavallinen, lempeä perheenisä, haluan tatuointieni olevan vähän häijyjä. Mielestäni tatuointeihin vain istuvat paremmin rajut teemat kuin sievistely.

Toisinaan huvittaa, millaisia päätelmiä ihmiset tekevät pelkän ulkonäön perusteella. Varsinkin mummoilla on toisinaan tapana puristaa käsilaukkuaan tiukemmin jos tulen lähelle, ja he miettivät selvästi, että tuota ihmistä pitää varoa, kun se on niin pelottavan näköinen. Ja mikä hämmennys heidän naamastaan näkyy, kun tämän näköinen tyyppi sitten onkin kohtelias ja teitittelee heitä, pitää heille ovea auki kaupassa tai muuta vastaavaa!

Humans With Tattoos

Tai kun olen kaupassa lasteni kanssa ja lapseni halailevat minua, pitävät kädestä ja muita ihan tavallisia asioita. Silloin näkee usein, kuinka ihmiset katsovat pitkään ja ihmettelevät. Mutta kun lapseni katsovat minua, eiväthän he silloin näe ihmistä, jolla on paljon tatuointeja. He näkevät vain isänsä.

Humans With Tattoos

Neljävuotias tyttöni sanoi vähän aikaa sitten, että haluaa ottaa samanlaisen tatuoinnin kuin minulla. Kun kysyin että noh, minkäs meinaat ottaa, hän näytti minulle keskisormea. Se oli kieltämättä hieman vaikea tilanne – keskisormen näyttäminenhän on tietysti kiellettyä, mutta sekin on kuitenkin totta, että minulla on keskisormi tatuoituna takaraivooni. Mietin tarkkaan mitä vastaisin, ja lopulta totesin hänelle vain, että sitten kun täytät 18 vuotta, olet vapaa ottamaan millaisen tatuoinnin ikinä haluat.

Humans With Tattoos

Tavoitteeni on olla tulevaisuudessa tatuoitu varpaista päälakeen asti. Ihollani on vielä sen verran tyhjiä kohtia, että eiköhän niihin mahdu kuvia varmaan seuraavat 20 vuotta. Hauskaa, miten sitä näkeekin aina iholla tyhjät kohdat. Kun tulen suihkusta ja katson itseäni peilistä, herää heti sellainen että hei, tuossa on tuollainen tyhjä kolo, millainenhan tatuointi siihen sopisi?

Selkäni on vielä kokonaan tyhjä, ja siihen on tarkoitus tulla yksi iso kuva. Päässäni on ollut jo vuosia idea tietynlaisesta selkätatuoinnista, mutta en vielä tiedä, kuka saisi sen toteutettua paperille sellaisena kuin sen mielessäni näen.

Humans With Tattoos

Ajattelen tatuoijat ennen kaikkea artisteina. Esimerkiksi luottotatuoijani Joni on mielestäni taiteilija isolla T:llä. Minusta on ylipäätään hienoa, jos artisti ei tyydy kopioimaan kuvia suoraan netistä vaan haluaa suunnitella kuvat itse. Kun hänelle sanoo jonkin aiheen, voi oikein nähdä, kuinka se lamppu syttyy pään päällä ja alkaa tulla ideoita, että tehtäiskö näin ja näin. Sitten vain sanon johonkin väliin, että anna palaa vaan, päästä luovuus irti!

Elämässäni on varmasti monia asioita, joita tulen katumaan kuolinvuoteellani, mutta tatuoinnit eivät kuulu niihin. Joistakin tatuoinneista olen tosin jälkeenpäin miettinyt, että ne olisi voinut toteuttaa eri tavalla. Jälkikäteen on esimerkiksi saattanut huomata, että jonkin pienen kuvan tilalle olisi voinut paremmin sopia isompi kuva.

Humans With Tattoos

Joskus minulta on kysytty, millaisia vinkkejä antaisin sellaiselle, joka suunnittelee tatuoitavaksi menemistä. Voin antaa parikin vinkkiä. Ensiksi valitse tarkasti paikka, johon aiot tatuoinnin ottaa ja mieti, minkälainen kuva juuri siihen paikkaan sopii. Ja kuuntele aina tatuointiartistia. Jos mielessäsi on tietyn kokoinen kuva ja artisti sanoo, että kuvan kannattaa olla isompi, niin silloin sen kannattaa olla isompi. Liian pieni kuva alkaa melko varmasti kaduttaa myöhemmin, koska pieniä kuvia on hankalaa saada yhdistettyä isommaksi kokonaisuudeksi.

Humans With Tattoos

Lisäksi muista tatuointia ottaessa, että turvallisuus tulee aina ensin, ja hygienian kanssa on oltava todella tarkka. Ota tatuointi aina ammattilaiselta, sillä se kaverisi Kiinasta tilatun koneensa kanssa voi pahimmillaan aiheuttaa iholle todella vakavia vaurioita. Ammattilaisen tekemä tatuointi maksaa enemmän ja sitä joutuu odottamaan kauemmin, mutta lopputulos palkitsee varmasti.

Ja vielä viimeisenä, tutustu eri artistien työhön ja valitse ammattilainen, jonka tyylisuunta on sinulle eniten mieleen. Suunnittelussa kannattaa antaa artistille mahdollisimman paljon vapauksia, sillä tavalla lopputuloksesta tulee usein paras mahdollinen.

Humans With Tattoos

Tatuointien koko tai tyyli ei vaikuta siihen, kuinka tärkeä joku tatuointi on minulle – esimerkiksi puolipistetatuointi merkitsee minulle todella paljon, vaikka onkin niin pieni. Myös tämä käden kuva on tärkeä tsemppari. Se kuvaa puuta ja hirttoköyttä, jonka joku on virittänyt itselleen, mutta päättänyt ettei haluakaan hypätä kiikkuun ja kävellyt mieluummin pois paikalta.

Humans With Tattoos

Osa tatuoinneistani on aihepiireiltään radikaalejakin. Radikaaleimmat tatuoinnit ovat suurimmaksi osaksi piilossa ihan tarkoituksella, sillä haluan pitää ne henkilökohtaisina. Useimmat niistä ovat kuvia, jotka kuvastavat jollain tavalla omaa aatemaailmaani.

Näen tatuoinnit taiteena, ja vieläpä hirveän haastavana sellaisena. Jos olet hyvä piirtäjä, on paperille helppo piirtää vaikka kuinka hienoja kuvia, mutta koetapa piirtää neulalla vieraan ihmisen iholle – ja vieläpä pysyvästi!

Humans With Tattoos