Joni ‘Tapaturma’ (Suomeksi/In Finnish)

Nimi ”Tapaturma” juontaa juurensa kaukaa menneisyydestä. Olen tehnyt friikkisirkusta jo yli kaksikymmentä vuotta, ja kroppaa on tullut muutenkin telottua monin tavoin myös vapaa-aikana. Vuosien varrella olen murtanut luitani yhteensä parisenkymmentä kertaa, telonut niveleni, runnonut olkapääni sijoiltaan pari kertaa, ollut kelkkaonnettomuudessa, auto-onnettomuudessa, pannuttanut prätkällä…

Humans With Tattoos

Ensimmäisen tatuointini tein itse nilkkaani siinä 18 ikävuoden tienoilla. Vietimme iltaa kavereiden kanssa, ja jossain vaiheessa sitten taoin harpin piikillä nimikirjaimeni nilkkaan.

Humans With Tattoos

Kannan tätä tatuointia edelleen ylpeydellä, eikä mulla ole mitään syytä peittää tätä. Se oli sitä aikaa, ja sitä paitsi aihevalinta olisi voinut olla paljon huonompikin!

Ensimmäistä tatuointiani lukuun ottamatta kaikki tatuointini ovat ammattilaisen tekemiä. Seuraavat tatuointini tulivat olkavarsiin. Toinen on vuosia sitten tatuointimessuilla tehty klassinen tribaalikuvio, toinen puolestaan on itse suunnittelemani, tribaalihenkinen sekin. Täytyy sanoa, että pidän tribaaleista edelleen, vaikka ne eivät muodissa olekaan. Vahvat ja tummat linjat miellyttävät silmää.

Tatuointini eivät noudata yhtenäistä teemaa. Moni tatuoinneistani on otettu ihan vain keräilyn vuoksi. Aluksi otin tatuointeja pelkästään mustalla, ja jossain vaiheessa mukaan alkoi tulla harmaan sävyjä.

Haluan edelleen pitää kuvissa tumman linjan, jotta tyyli säilyy selkeänä ja yksinkertaisena. Värejä on mukana muutamassa tatuoinnissa ihan vain siksi, että nuo kuvat näyttävät mielestäni paremmilta värillisinä. Suurimman osan tatuoinneistani on tehnyt Martin Harrison espoolaisesta Sacred Tattoosta.

Humans With Tattoos

Pohkeessani on potrettikuva, joka esittää tatuoijaani Harrisonia. Hän kysyi kerran, ottaisinko tatuoinnin hänestä, ja vastasin että mikä ettei! Vaimoni tuumasi tämän nähdessään, että siitä tulikin aika iso. Totesin, että silloin kun tatuointia tehdään, niin tehdään sitten kunnolla!

Kivuliain tatuointini taisi olla vasemman kylkeni kuva. Sekin lähinnä siksi, että kolme päivää ennen tatuointiaikaa olin murtanut kaksi alinta kylkiluutani, mikä teki tatuoimisesta hieman tuskallista.

Humans With Tattoos

Myös henkitorven päälle tatuoiminen tuntui melko epämiellyttävältä.

Humans With Tattoos

Olen tällainen sarjis- ja leffanörtti, ja olen halunnut näiden aihepiirien näkyvän myös ihollani. Jokeri hauiksessani on erään lempiartistini, sarjakuvataiteilija Brian Bollandin piirroksen pohjalta tehty. Aiheen löysin Killing Joke -sarjakuvasta.

Humans With Tattoos

Olen pitänyt Jokerin hahmosta aivan kakarasta saakka. Tämä tatuointi liittyy tietyllä tavalla myös omiin sideshow-juttuihini, sillä oma maskini on saanut inspiraationsa perinteisestä klovnin naamasta.

Jokerin lisäksi ihollani on pari Star Wars -aiheista kuvaa. Pohkeessani on prinsessa Leian muotokuva.

Humans With Tattoos

Ranteeni Bobo’s Loco Carneval -tatuointi on yksi merkityksellisimmistä kuvistani. Tatuointi liittyy side show -ryhmäämme. Sittemmin ryhmämme on hajonnut, ja nykyään teemme kaverini kanssa kahdestaan showjuttuja Los Bobos Hermanos -nimellä.

Humans With Tattoos

Päädyin sideshow -hommiin oikeastaan sattuman kautta. Kun on utelias mieli ja tietynlaisia kavereita, niin sitä vain ajautuu mukaan kaiken maailman juttuihin! Lavalla teemme kaikenlaista perinteistä sideshow -meininkiä: itsensä lävistelyä, tulella pelaamista, koukuissa roikkumista, painojen roikuttamista, kumiluodeilla ampumista… kaikenlaista mukavaa.

Humans With Tattoos

Kerran sain esityksessä polveeni haavan, joka tulehtui niin, että jouduin pariksi viikoksi tiputukseen. Lääkärit harkitsivat jo jalkani amputoimista, ja neljän päivän ajan he seurasivat jalkani kuntoa. Jos tulehdus olisi lähtenyt leviämään ylöspäin, amputoiminen olisi ollut ainoa vaihtoehto. Noiden päivien aikana makasin sängyssä ja mietin, mitä tekisin yksijalkaisena – ehdin jo kehittämään monta hyvää temppua seuraaviin esityksiin!

Sirkuksessa meillä oli perinne, että jos keksit uuden tempun, silloin myös toteutat sen. Kerran surffailin netissä ja törmäsin siellä mellakantorjunta-aseeseen, joka on käytössä muun muassa Argentiinan poliisivoimilla. Selvitin, että ase on ihan laillinen myös Suomessa, joten sellainen oli tietenkin pakko saada. Ja kun sellainen piti saada, piti sitä tietysti myös käyttää.

Humans With Tattoos

Ensimmäisen käyttökerran jälkeen totesin ymmärtäväni hyvin, miksi sama ase on poliisilla käytössä. Ensimmäinen luoti sattuu saatanasti, toinen hidastaa niin, ettei pysty enää tekemään mitään, ja kolmannen jälkeen tekee mieli vain itkeä. Sen vuoksi otan nykyään maksimissaan kaksi luotia!

Humans With Tattoos

Fysioterapeutti ihmetteli joskus, mitä nämä pyöreät arvet ovat. Totesin vain, että meillä on tämmöinen friikkisirkus, jossa kaverini ampuvat minua kumiluodeilla.

Olen ollut jo parikymmentä vuotta töissä lentokentällä, ja nykyään toimin kentällä palveluesimiehenä. Mitä muutakaan tämän näköiseltä jätkältä voisi odottaa kuin lentokenttäduunia, hah! Tosiasiassa ilmailu on ollut perinteisesti hyvin konservatiivinen ala, joskin nykyään asenteet ovat viimein muuttumassa.

Joskus vuosia sitten kuvaani käytettiin erään lentoyhtiön koulutusmateriaalissa esimerkkinä siitä, millainen on väärän näköinen lentokenttätyöntekijä.

Humans With Tattoos

Mutta samoissa hommissa ollaan edelleen, vaikka tatuointejakin on tullut aina vain lisää. Näkyville paikoille tosin aloin ottaa kuvia vasta viitisen vuotta sitten. Siinä vaiheessa totesin, että fuck it, oon jo aikuinen ihminen ja urani luonut, ei mulla ole enää mitään syytä odotella.

Toinen luottotatuoijani on One Eye Tattoon Kimi. Jostain syystä Kimi on päätynyt tekemään mulle tatuointeja ainoastaan näkyville paikoille: ainakin sormet, kaula ja pää ovat hänen käsialaansa.

Humans With Tattoos

Kaulassani on muistotatuointi koirallemme.

Tiesin, että haluan jotain rystysiin, mutta perinteinen love/hate-teksti ei tuntunut omalta. Hard work kuvaa hyvin sekä duuniani että sirkushommia – molemmissa kroppa on joutunut koville. Tosin naimisiinmenon jälkeen sormus on peittänyt sopivasti R-kirjaimen niin, että tästä on tullut Hard wok. Sekin sopii kyllä oikein hyvin.

Humans With Tattoos

Moni tatuoinneistani on otettu ilman sen syvällisempää tarkoitusta. Sen sijaan osalla tatuoinneistani merkitys on sitäkin tärkeämpi. Kaikkein tärkeimmät tatuointini liittyvät perheeseeni.

Alaselässäni on muistokirjoitus pikkuveljelleni. Hän menehtyi yliannostukseen vuonna 2001 ollessaan vasta 18-vuotias.

Veljen kuolema oli rankka paikka. Hän oli vielä nuori ja tyhmä jannu, joka vain joutui maksamaan tyhmyydestään liian kovan hinnan. Pari viikkoa veljeni kuoleman jälkeen sain kuulla, että kaverini oli kuollut moottoripyöräonnettomuudessa. Se oli aika kova vuosi kaiken kaikkiaan.

Humans With Tattoos

Tapasin vaimoni aikoinaan showpainin kautta. Olemme olleet naimisissa seitsemän vuotta. Päähäni on tatuoitu hänen nimikirjaimensa, ja vaimolla puolestaan on kaulassaan tatuoituna minun nimikirjaimeni.

Aluksi rintakehässäni oli pelkkä sydän. Myöhemmin sydäntatuointia on jatkettu tatuoimalla sen päälle arvet, jotka ovat samanlaiset kuin arvet, jotka tyttäremme sai käytyään sydänleikkauksessa.

Humans With Tattoos

Olen tällä hetkellä 43-vuotias. Vanhemmiten sitä on ehkä alkanut tajuta oman kuolevaisuutensa. En tiedä, voiko sitä varsinaisesti kutsua viisastumiseksi vai onko kyse enemmänkin siitä, että nykyään sitä vain tiedostaa omat rajansa paremmin.

Nykyään kun on perhe ja duuni, ei aikaa enää riitä kaikkeen samalla tavalla kuin ennen. Jotain on pitänyt jättää pois ihan senkin takia, että mitä vanhemmaksi tulee, sitä vaikeampaa on palautuminen. Joskus saatoimme tehdä kolmekin friikkisirkuskeikkaa kahden päivän sisään, ja sen jälkeen sitä oli kirjaimellisesti melko puhki.

Humans With Tattoos

Yhdellä keikalla sytyin tuleen, minkä seurauksena tämä tatuointi paloi osaksi pois. Toisinaan mietin, että ehkä tähän ympärille voisi tatuoida katkoviivan ja sakset, mutta toistaiseksi se on jäänyt tekemättä.

Olen toisinaan miettinyt, että jos ottaisin käsiin lisää tatuointia, voisin ottaa rystysten alapuolelle tekstin Good luck. Loppujen lopuksi mulla on ollut elämässä aika hyvää tuuria – ihan jo siitäkin syystä, että olen vielä ylipäätään hengissä.

Humans With Tattoos