Aaro (Suomeksi/In Finnish)

Idea ensimmäiseen tatuointiini kehittyi jo 16-vuotiaana. Silloin tosin ajattelin, että tatuointi olisi tullut käsivarteni ulkosyrjään, ja se olisi ollut paljon pienempi ja pelkästään mustalla tehty. Lopulta päätinkin ottaa tatuoinnin rintakehääni, ja pienen ja mustan kuvan sijaan siitä tulikin suuri ja värikäs, akvarellimainen teos. Itse kuvio on kuitenkin edelleen täysin alkuperäisen suunnitelmani mukainen.

Humans With Tattoos

Vaikka idea olikin valmiina mielessäni, otin tatuoinnin lopulta vasta viisi vuotta sitten, 29-vuotiaana. Osin odotin niin pitkään siksi, että halusin löytää liikkeen, jonka arvot pystyin itsekin hyväksymään. Muistan kun opiskeluaikoina silloinen kämppikseni meni varaamaan aikaa tatuointiliikkeeseen, ja astuttuaan sisään hän näki, kuinka liikkeessä tatuoitiin parhaillaan asiakkaalle uusnatsiaiheista tatuointia. Hän unohti ajanvarauksen saman tien ja totesi, että tuohon liikkeeseen ei enää mene.

Vuosia tuon tapahtuman jälkeen satuin espoolaisen Sacred Tattoon kotisivuille, jossa luki suoraan, ettei liikkeessä tatuoida poliittisia symboleja. Se sopi minulle, joten varasin ajan Sacred Tattoon Martin Harrisonille.

Humans With Tattoos

Tämä tatuointi sisältää paljon symboliikkaa. Kokonaisuutena kuva perustuu kuvataiteilija Aleksanteri Ahola-Valon teokseen. Halusin tatuointini kuvaavan sellaisia asioita, joiden koen muuttaneen minua ihmisenä eniten. Työskentelen puutarhurina, ja tammi viittaa entiseen oppilaitokseeni. Tatuointi viittaa myös pitkäaikaiseen harrastukseeni, partioon. Olen edelleen mukana partiotoiminnassa, ja vuosien varrella olen vaihtanut lippukuntaa sitä mukaa, kun olen muuttanut uudelle paikkakunnalle.

Tatuointi tehtiin kaikkiaan kolmessa osassa. Ensimmäinen tatuointikerta alkoi heti työpäiväni jälkeen neljältä ja kesti lähes keskiyöhön saakka. Vasta pois lähtiessäni muistin, että olin syönyt viimeksi puoliltapäivin. Ei ihme, että olo olikin ollut hieman hutera! Tuon ensimmäisen kerran jälkeen olen muistanut syödä kunnolla ennen tatuoitavaksi menemistä.

Humans With Tattoos

Seuraaviin tatuointeihini halusin teemoja, jotka kuvastaisivat omia paheitani. Ajattelen, että rintatatuointini ja molemmat kylkitatuoinnit muodostavat yhden suuren kokonaisuuden. Ajatus tästä kokonaisuudesta syntyi jo siinä vaiheessa, kun rintatatuointi oli vielä työn alla.

Ryyppäävä porvari -tatuointi on tehty kokonaan värityskoneella. Tavoitteena oli kuva, joka näyttäisi ikään kuin lyijykynällä tehdyltä. Piru ja televisio -tatuointiin puolestaan haettiin vanhan puupiirroksen tyyliä.

Humans With Tattoos

Sydäntatuointi on Martinin oma logo. Köynnös oli alun perin punainen, mutta puutarhurina minua mietitytti, miksi köynnös olisi sen värinen. Tähän tatuointiin tuli siis vihreä köynnös.

Kyynärpääni arpitatuointi on tehty ihonpoistotekniikalla. Olin pyöritellyt mielessäni ajatusta koko käsivarren arpitatuoinnista, mutta sitten ajattelin, että jos kokeiltaisiin ensin tällä kyynärpäällä. Täytyy sanoa, että paranemisen kannalta kyynärpää ei ehkä ollut paras valinta, ja tietty tekemisen kannaltakin kyynärpää saattoi olla hieman hankala. Arpitatuointini ovat Lassi Sidoron tekemiä.

Humans With Tattoos

Kuvio on saanut innoituksensa vanhojen pitsiliinojen kuvioinneista. Olen kotoisin Raumalta, jota kutsutaan Suomen pitsipääkaupungiksi. Toisin sanoen tämä kokonaisuus on minulle raumalainen syntymämerkki.

Muistaakseni koko arpeuttamisprosessiin meni yhteensä seitsemisen tuntia. Lopuksi arvet vielä puhdistettiin pesuaineella, joka sisälsi alkoholia, ja kyllä sattui! Myös paranemisvaiheessa ensimmäiset pesukerrat tuntuivat aika ikäviltä, mutta kipu helpotti sitä mukaa, kun arvet alkoivat umpeutua.

Olkapään arpitatuointi on tehty viiltämällä. Ihon poistamiseen verrattuna viiltäminen oli vähemmän kivuliasta ja paranikin nopeammin. Ihonpoiston jälkeen oli pidettävä suojakelmua melko pitkään, kun taas viiltämällä tehty arpitatuointi parani huomattavasti nopeammin.

Humans With Tattoos

Olen kiinnostunut alkuperäisistä tatuointitekniikoista, ja arpitatuoinneissa sekä hand poke -tekniikassa minua kiehtoo juuri niiden alkukantaisuus. Samaan aikaan niissä on mukana sellaista käsityön tuntua, jota koneella tehtyihin tatuointeihin ei saa. Pidän yksinkertaisista ja primitiivisistä kuva-aiheista, ja nämä tekniikat soveltuvat mielestäni noihin aiheisiin oikein hyvin. Keskiaikaisesta kirkkotaiteesta löytyy kaikenlaista inspiroivaa ja mielenkiintoista tatuointimateriaalia. Olkapääni arpitatuointikin on saanut inspiraationsa Espoon tuomiokirkon kattorakenteista.

Hand poke -tekniikalla tehdyt pirut ja kukka-aiheet ovat myös Lassin käsialaa. Kukat on toteutettu samalla tyylillä kuin vanhoissa kirkkomaalauksissa.

Pirut perustuvat niin ikään kirkkomaalausten kuva-aiheisiin. Käsivarren sisäpuolen piru perustuu Espoon tuomiokirkon vanhaan maalaukseen, joka ulottuu kirkon holvikaaren ympäri. Toiseen löysin mallin Pinterestistä. Todennäköisesti alkuperäinen maalaus sijaitsee jossain Tanskassa päin.

Nämä kaksi naishahmoa on tehnyt Joni. Myös nämä tatuoinnit on tehty hand poke -tekniikalla. Toinen naisista perustuu Botticellin Venukseen, käärmenainen puolestaan erääseen lasitaideteokseen.

En noudata tatuointien suhteen mitään tiettyä tyyliä, vaan tyylin valinta menee pitkälti fiiliksen mukaan. Koko vasen käteni on tatuoitu pelkästään mustalla värillä sen vuoksi, että työskentelen ulkona, ja kesän auringonpaisteessa värit kärsisivät helposti. Talvisin siirryn puutarhurin töistä metsätöihin, jossa työhöni kuuluu puistometsien harventaminen, jotta ne säilyisivät turvallisina kaupunkilaisille.

Humans With Tattoos

Myös kämmentatuoinnin mallikuva löytyi alun perin Pinterestistä, ja Joni muokkasi alkuperäisestä kuvasta oman versionsa. Koska kyynärpäässäni oli jo yksi tähti, toi tämä kokonaisuuteen mukavasti tasapainoa.

Pohjetatuointini on omistettu lapsuuteni sankarille, Irwin Goodmanille.

Humans With Tattoos

Lähetin Jonille kuvan Rentun Ruusu -albumin kansikuvasta ja kysyin, saisiko tästä Sucky Panther -tyylillä tehdyn tatuoinnin. Joni innostui ajatuksesta heti.

Humans With Tattoos

Parasta on, että tatuointi on tehty juhannuksen aikoihin, joten tässä on mukana perinteistä suomalaista juhannustunnelmaa – vain palava sauna puuttuu.

Humans With Tattoos

Seuraava aikomukseni on jatkaa vasenta kättä arpitatuoinnilla, jota täydennetään myöhemmin hand poke -tyylillä. Luulen, että kunhan seuraava arpitatuointi saadaan valmiiksi, on tämä käsi sen jälkeen kokonaisuutena valmis. Ehkä. Ellei sitten jotain pientä filleri-ideaa tule vielä jossain vaiheessa.

Humans With Tattoos