Noora (Suomeksi/In Finnish)

Otin ensimmäiset tatuointini hyvin nuorena: ensimmäisen 13-vuotiaana, toisen 14-vuotiaana. Ensimmäinen tatuointini oli mustaleski lapaluussani. Otimme tatuoinnit yhdessä silloisen parhaan ystäväni kanssa, kun olin ensin saanut isältäni luvan.

Humans With Tattoos

Ensimmäisen tatuoinnin kohdalla kipu tuli täytenä yllätyksenä. Muistan kun kaverini otti tatuoinnin ensin, ja seurasin kauhulla vierestä, kuinka hän itki kivusta. Siinä vaiheessa kieltämättä kävi mielessä, että pitäisiköhän ehkä sittenkin perääntyä.

Luulen, että tuolloin otetuissa tatuoinneissa oli aika paljon mukana sitä, että halusin vain olla erilainen kuin muut ikätoverini. Eipä tatuoinneista kyllä kovin paljon arvostusta herunut luokkakavereiden keskuudessa – lähinnä luokan pojat naureskelivat tatuoinneilleni. Maaseudulla suhtautuminen oli vähän sellaista. Kaupungissa tatuoinnit olisivat varmaan olleet kovempikin juttu!

Humans With Tattoos

Toinen tatuointini esitti liskoa. Kummallakaan näistä nuoruusajan tatuoinneistani ei ollut minulle minkäänlaista henkilökohtaista merkitystä, ja sittemmin molemmat on peitetty paremmilla ja merkityksellisemmillä kuvilla. Olen edelleen kiitollinen tatuoijalle siitä, ettei hän suostunut toteuttamaan 14-vuotiaan minun alkuperäistä toivetta saada tribaalisiivet alaselkään. Hän totesi vain, että jos nyt kuitenkin valitaan joku toinen aihe. Siivet olisi ollut huomattavasti hankalampi peittää jälkeenpäin toisella tatuoinnilla, ja veikkaan, että tatuoijalla saattoi olla mielessään sama ajatus.

Seuraavaa tatuointiani jaksoin odotella 18-vuotiaaksi asti, ja se olikin sitten peittotatuointi liskon päälle. Peittotatuointi esittää keijua, joka istuu kivellä ja uittaa jalkaansa vedessä.

Humans With Tattoos

Myöhemmin keijutatuointia on jatkettu kirsikkapuulla. Kirsikkapuu ulottuu lavasta alaselkääni asti. Puu on oikeastaan nykyisistä tatuoinneistani ainoa, joka on otettu ilman mitään varsinaista merkitystä. Se on myös yksi harvoista tatuoinneistani, jossa on mukana jotain muuta väriä kuin mustaa ja harmaata.

Humans With Tattoos

Humans With Tattoos

Olen 31-vuotias, ja minulle on tärkeää säilyttää elämässä tietty leikkimielisyys. Vaikka menneisyydessä on tapahtunut kipeitä juttuja, haluan silti säilyttää uskoni kaikkiin kliseisiin, joita Disney-leffoissa viljellään. Tämä sitaatti on Peter Panista.

Olen halunnut jättää iholleni jälkiä ikävistäkin muistoista. Entisissä parisuhteissani olen kestänyt enemmän kuin olisi ollut järkevää kestää, ja niiden jäljiltä minuun on jäänyt pysyvät henkiset arvet. Vaikka minulla ei edelleenkään ole oikeastaan minkäänlaista havaintoa siitä, millaista on elää tavallisessa, tasapainoisessa parisuhteessa, nykyään tunnen omat rajani paremmin, ja tatuoinnit auttavat minua muistamaan nuo rajat.

Humans With Tattoos

Ranteeni sydämen puolikkaat sekä Lost and found -tatuoinnit halusin tarkoituksella näkyvälle paikalle. Ne muistuttavat, että vaikka sydän rikkoutuisi, löytyy aina kuitenkin jokin, joka yhdistää sen takaisin.

Humans With Tattoos

Olen ollut elämässäni sinisilmäinen niin monta kertaa, että halusin niskaani silmän tarkkailemaan, mitä ympärilläni tapahtuu.

Luulen, että tavallaan tatuointini muodostavat minulle eräänlaisen henkisen suojakuoren, jonka avulla voin tuntea olevani suojassa muiden katseilta. Myöhemmin olen tosin huomannut, että tatuointien vaikutus on usein päinvastainen – mitä enemmän tatuointeja iholla, sitä enemmän tunnut saavan huomiota muilta, vaikka nimenomaan yrittäisit sitä vältellä.

Minulla on monia tärkeitä tatuointeja, mutta sammakkotatuointiin en ole hirveän tyytyväinen. Sanoisin jopa, että tämä tatuointi hieman kaduttaa minua, sillä tästä tuli aika erilainen kuin ajattelin. Alun perin ajatuksenani oli saada yksi pieni sammakko kiipeämään nätisti nilkkaani pitkin, mutta tatuoija halusi mieluummin tehdä jotain erilaista. Lopputulos on aika massiivinen, eikä ehkä sillä tavalla sievä kuin ajattelin.

Humans With Tattoos

Sammakkoa kompensoi onneksi tämä ihana norsutatuointi. Norsun on tehnyt Denis Sivak, joka on alun perin Ukrainasta kotoisin oleva tatuointiartisti. Olen aina rakastanut norsuja – ne ovat niin sympaattisia olentoja, joille oma perhe on hyvin tärkeä.

Humans With Tattoos

Humans With Tattoos

Tämä tekstitatuointi on siskolleni omistettu. Hänellä on vastinpari tälle tatuoinnille. Minä olen meistä se jalat maassa -tyyppi, kun taas siskoni on pää pilvissä -tyylinen ihminen. Tulevaisuudessa haluaisin myös yhtenäisen perhetatuoinnin, jossa olisi jotenkin mukana koko perhe isovanhempiani myöten.

Olen käynyt ainakin seitsemällä eri tatuoijalla ennen kuin olen löytänyt itselleni mieluisimmat tekijät. Usein olenkin antanut tatuointia harkitseville tutuilleni neuvon, että jos löydät itsellesi hyvän tatuointiartistin, pidä hänestä kiinni.

Humans With Tattoos

Jos otat tatuointeja kaikilta ihailemiltasi artisteilta, voi lopputuloksena olla melkoisen sekava kokoelma eri tyylejä, sillä jokaisella artistilla on kuitenkin oma, yksilöllinen kädenjälkensä. Eri asia tietty on, jos haluat kerätä eri tyylejä tarkoituksella.

Halusin Suomi-tatuoinnin sydämeni puolelle. Minulle oli tärkeää ottaa tatuointi niin, että se näyttäytyy minulle oikein päin, vaikka tatuoijani ehdotti, että kääntäisimme tatuoinnin toisin päin.

Humans With Tattoos

Sillä on kuitenkin merkitystä ennen kaikkea itselleni, eikä minua niinkään kiinnosta, miltä tämä näyttää ulkopuolisten silmin. Tähän käteen ei näillä näkymin ole tulossa muita tatuointeja.

Minulle on pienestä asti sanottu, että olen kuin Pikku Myy. Olen kuulemma itsepäinen ja hieman liian suorasanainen. Näkymätön Ninni puolestaan liittyy nuoruuteeni, jolloin hain itseäni.

Humans With Tattoos

Humans With Tattoos

Olen aina pitänyt lukemisesta, ja etenkin peruskoulussa uppouduin usein kirjojen maailmaan. Ehkä se oli samalla keino paeta yksinäisyyttä. Nämä tatuoinnit on tehnyt Tattoo Sampon Ida. Hän on tatuoinut myös lasikuvussa olevan ruusun sekä Suomi-tatuointini.

Humans With Tattoos

Ruusutatuointi liittyy Disneyn Kaunottareen ja Hirviöön. Minulle tatuointi merkitsee ennen kaikkea ajan katoavaisuutta. Elokuvan Hirviöllä oli vain rajallisesti aikaa löytää elämänsä todellinen rakkaus, joka rakastaisi häntä sellaisena kuin hän oikeasti on.

Viime aikoina olen tykästynyt etenkin realistiseen tyyliin, ja olen kerännyt iholleni erilaisia fiktiivisiä naishahmoja. Suurten projektien vastapainoksi olen kuitenkin halunnut ottaa myös pienempiä kuvia.

Esimerkiksi Suomi-tatuointi ja Pikku Myy olivat mukavia tatuointeja, koska ne olivat niin helppoja ja nopeita. Turhaudun helposti, jos tatuoinnit tehdään monessa osassa – juuri kun tatuointi on ehtinyt parantua, on mentävä taas neulan alle, ja seuraavat viikot menevät taas parannellessa. Onneksi nämä naistatuoinnit tehnyt Mikko Inksanity on nopea tekijä. Hän tekee upeaa jälkeä lyhyessä ajassa.

Minua ärsyttää kauneusihanne, jota sosiaalinen media meille jatkuvasti syöttää. Toisinaan tuntuu, että nykyään kaikkien pitäisi olla yhdestä ja samasta muotista tehtyjä, ja pinnallinen kauneus on ainoa asia, jolla on väliä. Nämä naistatuoinnit ovat minun vastalauseeni nykyajan kauneusihanteelle. Nämä hahmot eivät ehkä mahdu kapeaan kauneusmuottiin, mutta ovat minusta kauniita.

Humans With Tattoos

Jalassani olevassa tatuoinnissa on nainen, joka pitelee toisessa kädessään kompassia, toisessa tiimalasia. Tatuointi kuvaa ajan rajallisuutta samalla tavalla kuin ruusu lasikuvussa. Samalla tatuointi kuvastaa oikean suunnan hakemista, reitin löytämistä ja suunnistamista hyvän ja pahan välillä.

Haluan pitää tatuoinnit ennen kaikkea henkilökohtaisena juttunani, joten otan mielelläni tatuointeja iholleni niin, että ne ovat suurimman osan ajasta piilossa vaatteiden alla. Nuorena kirjoitin paljon päiväkirjoja, mutta vanhemmiten kirjoittaminen on jäänyt työelämän ja muiden velvoitteiden alle. Ehkä tatuoinnit ovat minulle eräänlainen päiväkirjan jatkumo. Samoin kuin päiväkirjaan, myös tatuointeihini olen voinut tallettaa pysyvästi omia ajatuksiani, toiveitani, kokemuksiani ja muistojani.

Tatuoinnit muistuttavat minua etenkin siitä, että vaikka joskus tein vääriä valintoja elämässä, ei elämä silti loppunutkaan. Tatuointien avulla muistan, mitä olen elämästä tähän asti oppinut.

Humans With Tattoos