Anette (Suomeksi/In Finnish)

Otin ensimmäisen tatuointini pari viikkoa ennen kun täytin 18 vuotta. Se on kuva Inarijärvestä, ja X:llä merkitty kohta kuvaa kotipaikkaani.

Humans With Tattoos

Olen nyt 22-vuotias, ja ihollani on tällä hetkellä 23 tatuointia, joten olen ottanut tatuointeja aika hyvällä tahdilla sen jälkeen kun tulin täysi-ikäiseksi. Jo alusta asti minulle oli selvää, etteivät tatuointini jäisi pelkästään yhteen, vaan niitä tulisi vielä monta lisää. Monet tatuoinneistani liittyvät kotiseutuuni Lappiin.

Rakastan reissaamista, ja Suomen lisäksi olen ottanut tatuointeja Tokiossa, Budapestissa ja Berliinissä. Wanderlust-teksti on otettu samana vuonna kuin ensimmäinen tatuointini. Molemmat näistä tatuoinneista on otettu Rovaniemellä Ironbeard Tattoon Jarilla.

Humans With Tattoos

Venetatuointi on ainoa muistotatuointini. Se on omistettu edesmenneelle Alisa-mummolleni. Ukki ja mummo järjestivät aikoinaan asiakaskuljetuksia Inarijärvelle veneellä, joka oli nimetty mummoni mukaan Alisaksi. Myöhemmin isäni ja hänen veljensä jatkoivat ukin ja mummon työtä.

Humans With Tattoos

Tatuointi on tehty heidän vanhan mainosjulisteensa perusteella. Tämä ja Inarijärvi-tatuointi kuuluvat rakkaimpiin tatuointeihini.

Humans With Tattoos

Revontulitatuointi on Shaman Artsin Terhin tekemä.

Ensimmäistä tatuointia ottaessani suunnittelin vielä paljon kuvan merkitystä, mutta myöhemmin tatuointien merkitys on alkanut tuntua toissijaiselta. Mielestäni on jo päämäärä itsessään, että haluaa kerätä taidetta koristamaan kehoaan.

Humans With Tattoos

Jokaisen tatuoinnin takana ei tarvitse avautua mitään romaanin mittaista tarinaa. Voin aivan hyvin ottaa tatuoinnin vaikka flash-kuvasta tai mennä tatuoijan luo pelkän idean kanssa ja antaa hänen suunnitella loput.

Humans With Tattoos

Illuminati-pizza on tehty flashin pohjalta. Tatuointi on Shaman Artsin Virven tekemä.

Tatuointien suhteen en ole kovin tarkka väreistä tai tatuointien paikasta. Iholtani löytyy yhtä lailla värillistä kuin mustaharmaatakin tatuointia. Mind over matter ja courage over fear ovat harvoja tatuointejani, jotka on suunniteltu symmetriaa ajatellen. Tulevaisuudessa haluaisin myös yhtenäiset reisikuvat.

Humans With Tattoos

Humans With Tattoos

Puolipiste liittyy Project Semicoloniin. Tämä on ainoa tatuointini, joka on tehty hand poke -tekniikalla.

Humans With Tattoos

Mehiläiset ovat tärkeitä! Tatuointi on Shaman Artsin Terhin tekemä.

 

Jos haluaisin nimetä jonkin tatuoinneistani feminismiteemaiseksi, nimeäisin varmaan Mörkö-tatuointin. Mörkö nähdään helposti synkkänä ja pelottavanakin hahmona, mutta itse näen Mörön enemmän surullisena kuin pelottavana.

Humans With Tattoos

Hänhän on vain sellainen naisparka, joka vaeltelee yksin pimeydessä. Ilmeisesti moni ei edes tiedä, että Mörkö on nainen. Halusin kuvata Mörön kilttinä hahmona, kukkaseppele päässä ja silmät kiinni.

On turhauttavaa, että vieläkin tatuoinneista joutuu kuulemaan negatiivisia kommentteja, varsinkin jos satut olemaan tatuoitu nainen. Jokin aika sitten olin menossa kaverilleni tuore tatuointi kelmutettuna, kun samaan hissiin sattui vanhempi mies. Hän kysyi, olenko käynyt ottamassa tatuoinnin. Kun vastasin myöntävästi, hän alkoi paasata, kuinka on väärin, että naiset ottavat tatuointeja, sillä ne eivät sovi naisille ja tekevät naisesta ruman. Oikeasti, onko ne omat mielipiteet tatuointeja kohtaan ihan pakko jakaa ääneen, vaikka kukaan ei niitä edes kysy?

Humans With Tattoos

Pin up -tytön on tehnyt Csiga-niminen artisti Budapestissa. Tämän tatuoinnin tekemisessä meni varmaan 7–8 tuntia, mikä on pisin aika, jonka olen ollut tatuoitavana.

Humans With Tattoos

Humans With Tattoos

Tämä äijä on otettu kaveriksi pin up -tytölle. Tatuoinnin on tehnyt Blackcap Tattoon Kerttu.

Monet tatuoinneistani ovat Blackcap Tattoon Kertun tekemiä. Esimerkiksi panda, vuohi ja mandoliini ovat hänen tekemiään. Tietyllä tavalla näen pandan toteemieläimenäni – se on lämminhenkinen ja kiltti eläin, joka nukkuu paljon ja rakastaa syömistä, ihan kuin minäkin.

Humans With Tattoos

Vuohitatuointi sekä teksti ”We are the granddaughters of the witches you weren’t able to burn” on niin ikään Kertun tekemä. Näen tämän tatuoinnin voimaannuttavana, ja kenties hieman feministisenäkin.

Humans With Tattoos

Mandoliini on ystävyystatuointi, ja samalla se oli kaikista tatuoinneistani kivuliain. Vaikka kuva on pieni, niin paikkana tämä osa nilkasta oli tuskallinen. Meikämandoliinin pari on tietysti teikätamburiini.

Moonassi on korealainen taiteilija, ja tämä tatuointi on tehty hänen taideteoksensa pohjalta. Kysyin Moonassilta luvan etukäteen tämän tatuoinnin tekemistä varten. Pidän tästä taideteoksesta paljon, ja samalla näen tämän yhtenä niistä tatuoinneistani, joilla on syvempi merkitys.

Humans With Tattoos

Minulle naamiot kuvastavat sitä, kuinka jokaisella on monet kasvot – työminä, kotiminä, kouluminä ja kaikki muut. Joka kerta sinun on itse tehtävä päätös, millaisena tänään haluat itsesi esittää. Jos ajatellaan, että jokaisen perusluonto muodostaa puolet hänestä itsestään, muodostuu toinen puoli siitä, kuka ihminen itse haluaa olla.

Humans With Tattoos

Kontrastina Lappi-aiheisille kuville moni tatuoinneistani liittyy aasialaisiin ja erityisesti japanilaisiin teemoihin. Olen ollut nuoresta asti kiinnostunut japanilaisesta kulttuurista, ja olen edelleen hyvin kiintynyt Japaniin. Voisin vaikka harkita asuvani siellä joku päivä.

Humans With Tattoos

Mustekala on italialaisen Emanuele Sircanan tekemä. Tatuointi on tehty Berliinissä, jonne Sircana oli tullut vierailevaksi artistiksi.

Opiskelen tällä hetkellä opettajaksi, ja vuosi sitten suoritin kolmen kuukauden mittaisen opetusharjoitteluni Tokiossa kansainvälisessä koulussa. Japanissa ollaan edelleen melko tiukkoja tatuointien suhteen, ja esimerkiksi kuntosaleilla tatuoinnit on peitettävä. Myös suurin osa paikallisista kylpylöistä, onseneista, on kielletty tatuoiduilta ihmisiltä.

Vaikka tatuointini saavat minun puolestani näkyä muille, joissakin tilanteissa olen joutunut peittämään ne tietoisesti. Kun hain Japaniin harjoitteluun, päätin pukeutua jo haastatteluvaiheessa niin, etteivät tatuointini näkyisi. Japaniin pääseminen oli minulle niin iso asia enkä halunnut riskeerata, että valintani jäisi kiinni pelkästään siitä, ettei haastattelija sattuisi pitämään tatuoinneista.

Humans With Tattoos

Kun pääsin harjoitteluun, sain ohjeet, että tatuoinnit on aina peitettävä työajalla. Toisinaan huomasin kyllä, että muullakin henkilökunnalla oli tatuointeja. Jos joku oli vaikkapa käärinyt hihansa, saattoi hihojen alta hyvinkin pilkistää tatuoitu käsivarsi. Ilmeisesti osa oppilaista oli huomannut myös omat tatuointini, sillä viimeisenä päivänä sain oppilailta kortteja, joihin oppilaat olivat kirjoittaneet viestejä kuten ”I know you have tattoos” ja ”I like your tattoos, you’re so cool!”

Humans With Tattoos

Kitsune-tatuointi (Kitsune = kettu) on otettu Tokiossa.

Olen kiinnostunut monikulttuurisuudesta, ja olen harkinnut lähteväni jossain vaiheessa opiskelemaan esimerkiksi kansainvälisiä suhteita. Toisaalta monet sen alan töistä sijaitsevat maissa, joissa tatuointeihin ei suhtauduta kovin hyväksyvästi.

Humans With Tattoos

Vaikka työnhakijoita ei saisi arvioida ulkonäön perusteella, monella alalla näkyvät tatuoinnit voivat silti edelleen johtaa syrjintään työnhaussa. Ihan kuin siinä vallitsisi edelleen kaksoisstandardit – vaikka olisit kaikin puolin kuinka pätevä tahansa, silti työnantaja saattaa edelleen tehdä lopullisen valintansa ihan vain sen perusteella, oletko tatuoitu vai et. Se on harmi, sillä tatuointini ovat minulle hyvin rakkaita. Olen kuitenkin itse valinnut niiden olevan osa minua.

Humans With Tattoos