Meri (Suomeksi/In Finnish)

Olen aina tuntenut itseni jollain tavalla ulkopuoliseksi. Olen alun perin kotoisin Porvoosta, mutta muutimme Lappiin, kun olin 10-vuotias. Uusi asuinpaikkamme oli pieni paikkakunta, jossa kaikki tunsivat toisensa ja ihmiset muodostivat omia kuppikuntiaan. Yhtäkkiä olin keskellä tilannetta, jossa puhuin eri tavalla kuin muut, nauroin muiden mielestä liian kovaan ääneen ja olin muutenkin heidän silmissään kummallinen. Koska olin erilainen, toiset lapset alkoivat kiusata minua.

Humans With Tattoos

Teini-iässä päätin tehdä erilaisuudesta vahvuuteni. Aloin pukeutua eri tavalla kuin muut ja kävin läpi monia ulkonäkövaiheita. Pukeuduin isoveljeni hip hop -vaatteisiin, hankin takut, värjäsin hiuksiani eri väreillä, aloin pukeutua mustaan… Pienessä kylässä erottuminen oli helppoa.

Ensimmäisen tatuointini otin 15-vuotiaana. Olisin halunnut lävistyksen jo 14-vuotiaana, mutta lävistysliikkeessä ei tehty lävistyksiä alle 15-vuotiaille. Odotin vuoden, ja kun viimein täytin 15, olinkin jo muuttanut mieleni ja halusin lävistyksen sijaan tatuoinnin. Mietin jo tuolloin, että haluan ottaa paljon tatuointeja, ja näin 24-vuotiaana olen yhä samaa mieltä.

Humans With Tattoos

Tähdenlennolla ei itsessään ole merkitystä, mutta koska tämä on ensimmäinen tatuointini, on se silti minulle varsin merkityksellinen. Luvan tatuoinnin ottamiseen sain helposti. Äitini on aina suhtautunut tatuointeihin rennosti, ja hänellä itselläänkin on kaksi tatuointia.

Ankkuritatuoinnin otin 18-vuotiaana. Halusin tatuoinnin näkyvälle paikalle, jossa se toisi mahdollisimman hyvin esille omaa persoonaani.

Humans With Tattoos

Tatuoinnin tekeminen kesti noin puolitoista tuntia, ja viimeisen puolen tunnin aikana alkoi olla jo hieman tuskaiset oltavat. Tatuointia ottaessani en vielä ajatellut meriteemaa, mutta myöhemmin olen tietoisesti jatkanut samaa aihepiiriä. Tietysti meriteema sopii hyvin myös nimeeni!

“Let’s pretend we’re just two people and you’re not better than me” on lainaus Pink-nimisen artistin Dear Mr. President -kappaleesta. Otin tämän tatuoinnin, kun opiskelin kuva-artesaaniksi ja olin työharjoittelussa tatuointiliikkeessä. Pink on hieno ja vahva persoona, jonka lauluissa on usein voimakas sanoma. Minusta on kiva, että tämä tatuointi on näkyvällä paikalla. Tatuointi kertoo ennen kaikkea siitä, ettei kukaan ihminen ole toista parempi.

19-vuotiaana muutin Lapista Seinäjoelle. Vaikka silloin tuntui, että muutan isoon kaupunkiin, aika pian alkoi vaikuttaa siltä, että ihmiset sielläkin tunsivat toisensa ja olivat yllättävän kapeakatseisia. Myöhemmin olen muuttanut suurempaan kaupunkiin, mikä on tuntunut hyvin vapauttavalta.

Humans With Tattoos

Homesick-tatuoinnin otin pian sen jälkeen, kun olin muuttanut pois Lapista.

Sekä isoveljelläni että minulla on viivakooditatuoinnit. Hän pohti joskus itselleen sopivaa tatuointiaihetta ja löysi sivuston, jossa sai muutettua tekstiä viivakoodimuotoon. Ehdotin hänelle, että ottaisimme tatuoinnit samalla teemalla – hän ottaisi koodin, joka merkitsee siskoa, ja minä ottaisin veljeä merkitsevän koodin.

Humans With Tattoos

Isoveli on ollut aina minulle tärkeä henkilö. Etenkin nuorena otin paljon vaikutteita hänen pukeutumisestaan ja musiikkimaustaan. Hän on aina ollut tukenani ja puolustanut minua. Kun muutin omilleni, isoveljeni asui samassa kaupungissa ja oli ihana tietää, että lähellä on henkilö, joka pitää minusta huolta. Juttelemme edelleen paljon ja parannamme yhdessä maailmaa. Minulla on neljä sisarusta, ja vaikka nuorempana riitelimme, olemme nykyään läheisiä.

Humans With Tattoos

Majakka on jatkoa meriteemaan, ja se on otettu Tampereella Precious Tattoossa. Halusin tatuoinnin muistuttamaan, että vaikka elämässä olisi kuinka myrskyisää, on jokaisella oma majakkansa, joka näyttää valoa myrskyn keskellä. Pidän siitä, että tämä tatuointi on paikassa, jossa itse näen sen helposti. Joka kerta kun näen tämän, se muistuttaa, että on niin paljon hyviä asioita, jotka tuovat valoa elämään.

Humans With Tattoos

Näkinkenkä sopii mielestäni kauniisti kämmenselkään.

Myöhemmin olen kouluttautunut nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi. Opintojeni aikana matkustin myös ensimmäistä kertaa ulkomaille. Aiemmin olin ajatellut, etten ikinä matkustaisi minnekään. Olen aina pitänyt itseäni huonona puhumaan englantia ja pelkäsin ajatusta siitä, että joutuisin tulemaan vieraalla kielellä toimeen.

Sitten minulle tarjoutui mahdollisuus hakea nuorisovaihtoon Itävaltaan. Ajatus alkoi kiehtoa, ja kun vielä kuulin muiden myönteisiä kokemuksia vaihdosta, päätin repäistä ja lähteä. Itävallan matka oli kiipeilypainotteinen, ja halusin ottaa tatuoinnin muistuttamaan tuosta ajasta.

Humans With Tattoos

Vaihtoon lähteminen oli kunnon irtiotto ja opetti paljon. Oli upeaa huomata, että tulen toimeen englannin kielellä hyvin. Myöhemmin olen alkanut matkustella myös itsekseni. Yksin matkustaminen on hyvin vapauttavaa, sillä silloin on itse oltava vastuussa kaikesta. On hieno tunne huomata, että yksinkin pärjää.

Opiskeluni aikana olin myös Tšekissä työharjoittelussa, ja siellä panin merkille, ettei paikallisilla juuri ollut näkyviä tatuointeja. Omat tatuointini ja lävistykseni puolestaan tuntuivat herättävän huomiota. Harjoittelujakson aikana otin yläselkääni sankofa-linnun. Sankofa kantaa selässään munaa, mikä symboloi sitä, että päästäksesi eteenpäin sinun on tunnettava menneisyytesi.

Humans With Tattoos
Minulla on tapana tehdä nopeita päätöksiä, myös tatuointien suhteen. Jos jokin idea tuntuu hyvältä, saatan varata tatuointiajan nopeastikin. Yleensä valitsen ensin paikan tatuoinnille ja vasta sen jälkeen mietin, millainen kuva sinne sopisi. Paikkaa valitessani en piittaa siitä, saako tatuoinnin vaatteilla piiloon vai ei. Haluan ajatella, että koska asialla ei ole minulle väliä, ei sillä pitäisi olla väliä muillekaan.

Humans With Tattoos

Olen aina ihaillut old school -tyylisiä lintuja. Linnut ovat kauniita ja ajattomia ja sopivat jokaiselle.

 

Humans With Tattoos

Play- ja pause-nappulat liittyvät siihen, että toisinaan haluaisin vain sulkea muun maailman ympäriltäni ja keskittyä kuuntelemaan musiikkia omassa rauhassani.

Puolipiste liittyy Project Semicoloniin. Se on projekti, jossa ihmiset osoittavat solidaarisuutta ihmisille, jotka kamppailevat mielenterveysongelmien, itsensä vahingoittamisen tai itsemurhan kanssa.

Humans With Tattoos

On tärkeää, että mielenterveysongelmista puhutaan. Niistä on vaikeaa kertoa, ja niitä on vaikea ymmärtää, mutta juuri sen vuoksi niistä tulisi puhua enemmän. Sairastan itse keskivaikeaa masennusta ja koen, että usein yksi suurimmista asioista, joita masentunut ihminen kaipaa, on tunne siitä, että joku ymmärtää.

Humans With Tattoos

Olin kuusivuotias, kun isäni menehtyi syöpään. Tämä on muistotatuointi hänelle. Muutama vuosi sitten näin videon äidin ja isän häistä, ja oli niin ihanaa nähdä heidät yhdessä onnellisina. Isän ääni oli aivan erilainen kuin muistin.

Älä unoha ittees on peitetatuointi, joka peittää erääseen menneisyyden ihmiseen liittyvää kuvaa. Minulle oli tärkeää, että peitetatuointi olisi jotain, jonka ottaisin ainoastaan itseäni varten. Teksti on yhä tärkeä muistutus siitä, että en saa enää uhrata omaa mielenterveyttäni asettamalla muita ihmisiä etusijalle.

Humans With Tattoos

Olen aiemmin kärsinyt paljon siitä, että olen tehnyt asioita pelkästään muiden ihmisten vuoksi. Nykyään olen alkanut tehdä asioita yhä enemmän niin kuin itse haluan enkä niin kuin muut haluavat. Olen siitä onnellisessa asemassa, että saan paljon tukea myös poikaystävältäni. Hän muistuttaa minua miettimään omaa hyvinvointiani myös silloin, kun itse olen vähällä unohtaa sen. Tavallaan se on hyvin raivostuttavaa, mutta toisaalta tiedän sen ärsyttävän minua juuri siksi, että sisimmässäni tiedän hänen olevan oikeassa.

Älä unoha ittees sopii mielestäni täydellisesti tämänhetkiseen tilanteeseeni. Haluan oppia ajattelemaan, että olen yhtä tärkeä kuin kuka tahansa muukin.

Humans With Tattoos

Humans With Tattoos

Kasviaiheinen tatuointi kuvastaa, kuinka jokainen kasvaa omalla tavallaan.

Nykyään ajattelen, että olen samaan aikaan etelän likka ja Lapin tyär. Porvoosta minulla on paljon ihania lapsuusmuistoja, mutta vuodet Lapissa muokkasivat minusta sellaisen kuin nyt olen. Lapissa jouduin kiusatuksi ja koin vaikeita aikoja, mutta toisaalta myös itsenäistyin ja kasvoin omaksi itsekseni. Vaikka nykyään viihdyn etelässä, on edelleen jouluisin pakko päästä Lappiin perheen luo.

Luulen, että tietyllä tavalla kaikki tatuointini kuvaavat omaa henkistä kasvuani. Vaikka kuvat itsessään eivät kasvuun liittyisikään, on moni tatuoinneistani silti otettu ajankohtana, jolloin itse olen kasvanut ihmisenä. Tatuoinnit ja lävistykset ovat minulle keino ilmaista itseäni.

Humans With Tattoos