Pena ‘Painajainen’ (Suomeksi/In Finnish)

Olen aina pitänyt tatuoinnista ihan taidemuotona. Olen kuunnellut pienestä asti sekä räppiä että raskasta musiikkia, joten siinä mielessä tatuoinnit ovat tavallaan kuuluneet aina kuvastoon. Jo yläasteikäisenä mulla oli vanhempia, tatuoituja frendejä, ja jo tuolloin aloin miettiä tatuointien ottamista.

Ensimmäiset omat tatuointini otin täysi-ikäisyyden kynnyksellä, olin varmaan juuri täyttänyt 18 vuotta. Tunsin erään tyypin, joka teki kavereilleen himassa tatuointeja, ja kävin ottamassa ensimmäisen tatuointini häneltä.

Viikatemies on musiikkiin liittyvä tatuointi. Olen äänittänyt ekat biisini artistinimellä Painajainen jo vuonna 2004, ja olen aina räpännyt samalla nimellä. En kuitenkaan halunnut pelkkää artistinimeä iholleni, vaan mieluummin jonkin symbolin, joten viikatemies oli aika legit valinta.

Viikatemies on tehty yläasteaikaisen luokkakaverini piirtämän kuvan pohjalta. Siihen aikaan ei ehkä samalla tavalla tajunnut tatuoinneista, eikä tullut mieleen, että paperilla hieno kuva ei välttämättä näytä yhtä hienolta, kun se onkin tatuointina ihossa. Tätä oli tarkoitus tummentaa, mutta tatuoinnin tehnyt tyyppi lopetti tatuoimisen, eikä hänestä kuulunut enää mitään, joten se sitten jäi.

Humans With Tattoos

Toisen tatuointini otin eräässä helsinkiläisessä baarissa. Lopputulos oli melko lailla päin vittua tehty, ja myöhemmin kuva onkin peitetty. Sen jälkeen tulikin pitkä tauko, etten ottanut tatuointeja ollenkaan. Vaikka pyörittelin mielessäni ideoita, ne eivät koskaan konkretisoituneet iholle asti.

Vuonna 2016 löysin hyvän tatuointiartistin ja päätin, että on aika lopettaa vatvominen ja oikeasti mennä sinne tatuoitavaksi. Mun vanha ystävä Olli alkoi ottaa tatuointeja Taneli Jarvalla helsinkiläisessä Tatuata-liikkeessä. Katsoin, että onpa älyttömän hyvännäköistä kuvaa, ja kun Olli vielä kehui Jarvaa mukavaksi tyypiksi, päätin itsekin ottaa häneen yhteyttä.

Tykkään Jarvan tyylistä, ja muutenkin palaset hänen kanssaan loksahtivat alusta asti kohdalleen. Kun hänelle heittää aiheen, on takaisin tuleva kuva aina sellainen, mihin molemmat ollaan tyytyväisiä.

Humans With Tattoos

Toinen viikatemies on Jarvan tekemä. Tähän tatuointiin olen aivan älyttömän tyytyväinen.

Humans With Tattoos

Juoppo vyötiäinen on inside-läppä. Jarvan mukaan tämä oli toinen hänen tekemänsä vyötiäistatuointi, ja sattumalta myös se ensimmäinen vyötiäinen oli humalassa. Pohjalla on musaporukkamme nimi.

Mua kiinnostaa tatuointeihin liittyvät perinteet ja se, miten tietty tyyli pysyy hyvännäköisenä iholla vuosikymmenestä toiseen. Esimerkiksi ruusu on perinteinen tatuointiaihe ja aina hyvännäköinen iholla. Tykkään ylipäätään klassisista aiheista ja traditionaalisesta tyylistä, vaikka mulle ei ihan täysin old schoolia tarvitsekaan olla.

Humans With Tattoos

Henkilökohtainen preferenssini on, että haluan pitää tatuointini mustaharmaina. Vaikka tykkään värillisistä tatuoinneista, ne eivät vain ole mun juttu. Kunnon selkeät ja paksut lainit ovat myös sydäntäni lähellä. Bold will fuckin’ hold!

Oikea käteni on varattu traditionaalisille tatuoinneille, ja vasemmassa käsivarressa on enemmän suomalaista ja viikinkimytologiateemaan menevää tatuointia. Viikinki- ja pakanateema on ennen kaikkea kunnianosoitus omia juuriani kohtaan. Muinaisella suomalaisella kulttuurilla ja viikingeillä on paljon yhteneväisyyksiä, ja ihan samalla tavalla täälläkin on mätetty jengiä. Molemmista kulttuureista löytyy myös visuaalisesti erittäin hienoa kuvastoa, kaikki riimut, vasarat ja vastaavat.

Humans With Tattoos

Ukonvasara tai ukonvaaja on vanha ja voimakas suomalainen symboli.

En itse ole uskonnollinen ihminen, ja vaikka kannatan ehdottomasti henkilökohtaista uskonnonvapautta, vastustan kaikenlaisia järjestäytyneitä uskontoja. Varsinkin siinä vaiheessa kun niiden varjolla aletaan määrätä toisten ihmisten elämää ja tehdä pahoja asioita.

Humans With Tattoos

Non serviam on latinaa ja tarkoittaa vapaasti suomennettuna ”Kieltäydyn palvelemasta”. Aikojen saatossa sitä on käytetty monissa yhteyksissä, mutta alun perin lause on merkinnyt nimenomaan uskonnon kieltämistä ja ymmärtääkseni saattoi keskiajalla johtaa jopa kuolemantuomioon.

Humans With Tattoos

Non serviam on myös Rotting Christ -nimisen bändin levyn nimi. Tatuoijani naureskelikin tätä tehdessään, että no niin, tässä sitä vain tehdään räppärille black metal -tatuointia!

Humans With Tattoos

Osa tatuoinneistani on puhtaasti fillereitä. Esimerkiksi korppi ja kallo vain sattuivat sopimaan hyvin tähän kohtaan. Tietty korppi liittyy myös kuolemateemaan samoin kuin mustat ruusut, viikatemiehet ja vastaavat.

Myös kallo ja tikari on aiheena klassinen ja sopi tähän kohtaan esteettisesti. Tikarin muoto on tehty viikingeillä käytössä olleen seax-veitsen mukaan. Seaxin tapaista tikaria on käytetty Suomessakin. Oon vähän semmoinen ase- ja veitsinörtti, joten halusin saada tähän jonkin oikean, tunnistettavan aseen.

Humans With Tattoos

Periaatteessa näen ihan hyvänäkin juttuna sen, että aloin itse ottaa kunnolla tatuointeja vasta näin myöhemmällä iällä. Tähän mennessä oma tyyli on jo ehtinyt kehittyä, ja tietää paremmin, millaista kuvaa haluaa. Seuraava tavoitteeni on jatkaa käsivarsia full-sleeveiksi asti, ja myös pohkeisiin on tarkoitus tulla kuvaa. Sisähauikseeni tulee jossain vaiheessa vanha kunnon purjelaiva, ja jossain vaiheessa on tarkoitus jatkaa tatuointeja rintakehään, kunhan ensin saadaan full-sleevet valmiiksi.

Yritän pitää tatuointini sellaisena, että ne saa peitettyä pitkähihaisella paidalla ja housuilla, mutta muuten tulevaisuudessa tulee varmaan olemaan pitkälti joka sopukka tatuoitu. Jarvalla on vanhoja, alkuperäisiä flasheja, ja haaveilen myös sellaisen tatuoimisesta iholleni. Joku -30-40-luvulta peräisin oleva kuva, siinä olisi kunnon old school bad ass -meininkiä!

Humans With Tattoos

Olen kotoisin Itä-Helsingistä, Vuosaaresta. Vuosaaren postinumero on 00980, joten 98-tatuointi liittyy kotipaikkauskollisuuteen.

Jalkapöydässäni on myös tällainen matkamuisto. Olimme työporukan virkistysreissulla Tallinnassa, ja terassilla istuessa heitimme duunikaverini kanssa läppää, että hei, eiköhän käydä ottamassa vähän tatskaa. Muutaman drinkin jälkeen totesimme, että miksi ei!

Humans With Tattoos

Tatuointiliike oli ihan turistipaikka, eikä heitä kiinnostanut pätkääkään, missä kunnossa asiakkaat ovat. Aluksi tatuoija yritti vähän vedättää suomituristia ja pyysi tästä kuvasta 200 euroa. Loppujen lopuksi taisin maksaa tästä neljäkymppiä. Tämä tatuointi on muuten ainoa, jonka tekemisen aikana olen nukahtanut – oli kai sen verran voiteluainetta kehossa.

Humans With Tattoos

Mua ei kiinnosta ollenkaan, mitä jengi ajattelee tatuoinneistani. Kaikki mun tatuoinnit on otettu itseäni varten. Olen siviililiammatiltani mielenterveys- ja päihdepuolen lähihoitaja, ja duunissakin näkee, kuinka asiakkailla on tatuointeja, hoitsuilla on tatuointeja, ja lääkärilläkin saattaa olla full sleevet tatuoituna. Mun työpanokseeni ei vaikuta millään tavalla, olenko tatuoitu vai en. On tasan kaksi ihmistä, joilla on oikeus sanoa, mitä mun iholleni teen: minä ja mun tatuoijani.

Humans With Tattoos

Kerran opiskeluaikana juttelin kaverini kanssa tatuoinneista ja sellainen oikein vanhan liiton hoitotyön opettaja tuli kommentoimaan, että ei kannata ottaa tatuointeja, koska ihmiset saattavat pelätä niitä. Vastasin vain, että jos sulla on tuollainen asenne, niin se on ihan sun henkilökohtainen helvetti. Jos tatuoinnit ahdistaa, niin kannattaa vaikka mennä johonkin kurssille tai hankkia kiva harrastus, josta saa uutta sisältöä elämään.

Hand poke -tatuoinnin on tehnyt Joni Red & White Inkistä. Olimme bändin kanssa keväällä keikalla Oulussa, ja bändikaverini Sairas T kävi ottamassa Jonilta tatuointia. Homma näytti sen verran siistiltä, että päätin itsekin ottaa tatuointia samalla tyylillä. Hand poke on myös tekniikkana miellyttävä, ja kuva paranee nopeasti. Joni on Taneli Jarvan ohella toinen artisti, jota todella arvostan. Hän on mielestäni helvetin hyvä tekemään ja arvostan hänen paneutumistaan hand poke -tekniikkaan.

Tiedän, että jotkut keräilevät mielellään eri artistien töitä, mutta itse tykkään pitäytyä yhtenäisessä tyylissä ja luottaa tuttuun artistiin. Seuraan kyllä Instagramissa esimerkiksi paria saksalaista artistia. Vaikka Seppo Rädyn mielestä Saksa onkin paska maa, niin kyllä mä siellä tatuoitavana voisin käydä!

Humans With Tattoos

Välillä tuntuu, että moni on sitä mieltä, että tatuoinneilla tulisi aina olla joku helvetin hieno merkitys ja taustatarina. En tiedä, johtuuko se osin näistä Miami Inkeistä ja vastaavista tatuointiohjelmista. Mun mielestä tärkeintä tatuoinnissa ei ole merkitys vaan se, että itse tykkäät siitä ja se sopii sun tyyliin.

Mulle tatuoinnit ovat ennen kaikkea henkilökohtainen asia. Ajattelen myös niin, että kipu kuuluu lajiin, eikä tatuoimisen kuulukaan olla mitään siveltimellä kutittelua. Kun on ensin istunut läpi sen tuntien tatuointisession, niin valmista kuvaa osaa myös arvostaa. Tatuoijani kiteytti mielestäni hienosti, että tatuoinnit ovat elämänmittainen keräilyharrastus.

Humans With Tattoos