Jessi (Suomeksi/In Finnish)

Jollain tavalla ajatus tatuointien ottamisesta alkoi itää päässäni jo ala-asteella. Ihailin tatuoituja ihmisiä ja minusta tuntui, että tatuoinnit voisivat olla olennainen osa myös omaa tyyliäni. Yksi ihailemistani ihmisistä oli oma tätini, jolla oli paljon tatuointeja. Hän on aina ollut minulle eräänlainen roolimalli.

Kun olin täyttänyt 18 ja päässyt ylioppilaaksi, päätin ottaa ensimmäisen tatuointini. Ensimmäisen tatuoinnin ottaminen pelotti, koska en tiennyt yhtään, mitä odottaa – jännitin koko prosessia ja mietin etukäteen miltä tuntuu, kun iholla on jotain ylimääräistä. Tietysti pohdin myös mitä tapahtuisi, jos kyllästyisinkin tatuointiin ja alkaisin suorastaan vihata sitä.

Humans With Tattoos

Sen vuoksi ajattelin ottaa tatuoinnin niskaan, sillä jos en näkisi sitä joka päivä, en ehkä kyllästyisi siihen niin helposti. Pelko oli kuitenkin turhaa. Tatuoinnin ottamisesta on nyt kolme vuotta aikaa, ja rakastan edelleen tätä kuvaa syvästi.

Lintu on peräisin itse maalaamastani taulusta. Ennen tatuoinnin ottamista olin kuullut varoitteluja siitä, että tatuoinnilla tulisi aina olla jokin merkitys tai muuten siihen kyllästyy, ja siksi koitin keksimällä keksiä, mitä tämä lintu voisi merkitä minulle. Tuntui jotenkin väärältä ottaa tatuointi vain sen vuoksi, että se on mielestäni kaunis. Jossain vaiheessa totesin kuitenkin, ettei ole väliä, onko kuvillani merkitystä vai ei. Vaikka tatuoinneilla ei suoraa merkitystä olisikaan, ne kertovat aina jotain ihmisestä, hänen arvoistaan ja kiinnostuksenkohteistaan.

Humans With Tattoos

Minulle oli alusta asti selvää, että haluan suunnitella kuvani itse. Olen muutenkin sellainen tyyppi, joka haluaa pitää kaikki ohjakset käsissään ja tehdä asiat omalla tavallaan. Näin myöhemmin olen kyllä alkanut pohtia, miltä tuntuisi ottaa jonkun toisen suunnittelema kuva iholle. Seuraan sosiaalisessa mediassa muutamaa kiinnostavaa tatuoijaa, mutta en ole vielä päässyt aivan sille asteelle, että ottaisin jonkun toisen suunnittelemaa taidetta iholleni.

Tein jo alussa päätöksen, että haluan iholleni vain mustaharmaita kuvia. Haluan säilyttää visuaalisen yhtenäisyyden ja ajattelin, että mustaharmaat kuvat ovat käytännöllisempiä esimerkiksi pukeutumisen kannalta.

Humans With Tattoos

Jos joskus ottaisin värillisen tatuoinnin, olisi värien oltava hyvin hillittyjä. Tatuointeja miettiessäni katson tarkkaan myös sommittelua ja sitä, minkä muotoinen kuva sopii mihinkin kohtaan.

Kettutatuoinnin otin tammikuussa 2016. Se muistuttaa minua tietystä elämänvaiheesta ja tavallaan on symbolista, että ketun katseesta tuli tällainen hieman surumielinen. Edellisenä syksynä olin juuri muuttanut omilleni ja aloittanut yliopiston, ja lisäksi jouduin olemaan paljon erossa poikaystävästäni, joka aloitti armeijan. Tuolloin moni asia elämässäni muuttui yhtä aikaa, ja yhtäkkiä olin aivan uudessa elämäntilanteessa, uusien ihmisten keskellä.

Humans With Tattoos

Se muutosten määrä johti lopulta pisteeseen, jossa aiemmin piilossa kyteneet mielenterveysongelmat tulivat yhtäkkiä pintaan. Vuosi 2016 oli minulle ylipäätään huono vuosi. Vaikkei tällä tatuoinnilla ollut merkitystä siinä vaiheessa kun otin tämän, myöhemmin se on alkanut muistuttaa tuosta elämänvaiheesta. Tatuoinnin näkeminen ei silti tunnu lainkaan pahalta vaan pikemminkin lohdulliselta. Se muistuttaa ennen kaikkea siitä, että asiat eivät ole enää yhtä huonosti.

Humans With Tattoos

Eräänä päivänä istuin keittiön pöydän ääressä ja aloin piirrellä hahmoa, jossa yhdistyvät nainen ja lintu. Kun kuva valmistui, totesin, että tämänhän voisi laittaa iholle. Aluksi minua jännitti tatuoida yhtäkkiä iholleni jotain näin suurta, mutta tämä tatuointi on minulle edelleen todella rakas.

Humans With Tattoos

Saan luonnosta voimaa, ja pidän kasvi- ja eläinaiheisista tatuoinneista. Olen maalta kotoisin, ja lapsena vietin kesäisin pitkiä aikoja mummolassa luonnon ympäröimänä. Pois lähtiessäni mummulla oli tapana antaa mukaani unikontaimia ja pyytää minua istuttamaan ne kotonani pihalle. Unikkotatuointi liittyy noihin lapsuuteni kesiin.

Luulen, että arvostukseni luontoa kohtaan on osin syntynyt juuri noiden muistojen myötä. Pidän itseäni melko kaupunkilaisena, ja tatuoinnit ovat minulle keino säilyttää yhteys luontoon. Edelleen kotona käydessä huomaan, kuinka voin hengittää rauhallisemmin, kun luonto on lähellä. Tulee sellainen ajatus, että ai, tältäkö se tuntuikin!

Kun minulle alkoi tulla enemmän näkyviä tatuointeja, aloin jossain vaiheessa pohtia, mitä mummu ja ukki näistä sanovat. Kerran sitten olin jossain suvun juhlissa pukeutuneena lyhythihaiseen asuun ja tiesin, että nyt on tullut se aika, kun mummu ja ukki antavat mielipiteensä tatuoinneistani. Arvelin, että he tuskin pitäisivät näistä, mutta yllätyksekseni mummu kysyikin minulta, paljonko tatuoinnit maksavat – hänkin kuulemma haluaisi sellaisen!

Humans With Tattoos

Luulen, että olen itse välttynyt negatiiviselta palautteelta osin senkin vuoksi, että tatuointini edustavat aiheita, joista kaikilla on omakohtaista kokemusta – luonto- ja eläinaiheet harvemmin provosoivat ketään. Ylipäätään tuntuu siltä, että ainoa tatuointeihini negatiivisesti suhtautunut on äitini, ja hänkin vain aluksi. Ehkä vanhemmat suhtautuvat lastensa tatuointeihin usein negatiivisesti koska pelkäävät, että tatuointien myötä menettää elämässä jotain.

Humans With Tattoos

Opiskelen suomen kielen opettajaksi ja koen, että esimerkiksi harjoitteluissa olen voinut kulkea tatuointieni kanssa täysin avoimesti. En ole huolissani siitä, että menettäisin tulevaisuudessa työtilaisuuksia tatuointieni vuoksi. Jos työnantaja ei hyväksyisi ulkonäköäni, miksi haluaisin osaksi sellaista ilmapiiriä alun perinkään?

Lintunainen on jälleen peräisin omasta piirroksestani. Tämä tatuointi edustaa minulle ennen kaikkea omia kiinnostuksenkohteitani. Harrastukseni ovat aina pyörineet pitkälti luovan työn ympärillä: olen piirtänyt ja maalannut lapsesta asti, ja nykyään ompelen myös omat vaatteeni itse.

Humans With Tattoos

Taide on iso osa elämääni, ja minua kiinnostaa erityisesti luonnon ja ihmisen suhteen kuvaaminen. Myös omassa työssäni pyrin tuomaan esille sitä, kuinka ihminen ja luonto voivat yhdistyä surrealistisellakin tavalla.

Monien tatuointieni aiheena on lintu. Linnut kiehtovat minua, niissä on jotain outoa mystiikkaa. Ehkä se johtuu osin siitä, ettei linnuilla ole ilmeitä. Osa ystävistäni on sanonut, että tämä tatuointi on jopa hieman pelottava – samaan aikaan inhimillinen ja täysin ilmeetön.

Humans With Tattoos

Omaan kehonkuvaani tatuoinnit ovat ehdottomasti vaikuttaneet positiivisesti. Etenkin nuorempana minulla oli usein vaikeuksia hyväksyä oma ulkonäköni.

Olen aina ollut luonnostaan hyvin hoikka, enkä nuorena esimerkiksi pitänyt lainkaan kapeista käsivarsistani. Yritin valita vaatteenikin niin, että käsivarteni jäisivät mahdollisimman hyvin piiloon pitkien hihojen alle. Sen jälkeen kun aloin ottaa tatuointeja, on ulkonäköäni kohtaan tuntemani häpeä kadonnut täysin. Sen sijaan että katsoisin itseäni ja ajattelisin olevani pelkkää luuta ja nahkaa, voin olla iloinen ja miettiä, kuinka ihania kuvia käsivarsissani onkaan. Tatuointien myötä olen oppinut rakastamaan niitäkin osia kehossani, joista en aiemmin pitänyt.

Humans With Tattoos

Jossain vaiheessa innostuin ajatuksesta, että tekisin itse tatuointeja itselleni harrastemielessä. Ensimmäisen tatuoinnin tein ompeluneulalla. Sittemmin olen kyllä tilannut ihan oikeat välineet.

Nilkkatatuointini perustuu Jumalan käteen Michelangelon Aataminen luominen -teoksesta. Haluan jättää itseeni jälkiä kiinnostuksenkohteistani, joista kuvataide on yksi merkittävimmistä. Michelangelo oli myös ihmisenä kiinnostava, todella impulsiivinen taiteilija. Ihailen erityisesti hänen tapaansa esittää ihmisen anatomia. On aivan uskomatonta, millaista jälkeä hän sai aikaan esimerkiksi freskomaalauksissa, joissa työ on vedettävä äkkiä valmiiksi ennen kuin märkä laasti kuivuu.

Humans With Tattoos

En ole uskonnollinen ihminen, ja Jumalan käsi edustaakin minulle ennen kaikkea omaa luomisvoimaani. Aluksi ajattelin lisätä tähän myös Aatamin käden, mutta myöhemmin se ei tuntunutkaan enää tarpeelliselta.

Myös dino, Otava ja silmä ovat itse tekemiäni tatuointeja. Suurin osa itsetehdyistä tatuoinneistani on jaloissani, sillä näin saan ne helposti piiloon tarvittaessa. Itse tatuoidessa on joutunut hyväksymään sen faktan, että lopputulos saattaa epäonnistua, mutta toistaiseksi olen välttynyt hutilyönneiltä.

Humans With Tattoos

Olin lapsena oikea dinofani ja halusin tietää dinosauruksista kaiken. Tämä otti hieman osumaa parantuessaan ja vaatisi hieman korjaamista.

Humans With Tattoos

Halusin jonkin yksinkertaisen designin, ja silmät ovat visuaalisesti kiehtovia.

 Ketun alla oleva tila näytti tyhjältä, ja halusin siihen jotain täytettä. Avaruus on suuri ja pelottava, ja näen usein painajaisia liittyen taivaaseen ja planeettoihin. Tuttu tähtikuvio tuo turvaa pelottavan avaruuden keskelle.

Humans With Tattoos

Twin Peaks on yksi lempisarjoistani ikinä, ja tämä lintu on peräisin Twin Peaksin alkuteksteistä. Liitän Twin Peaksiin paljon lämpimiä muistoja. Näin sarjan ensimmäisen kerran, kun olin 17-vuotias ja alkanut vasta seurustella poikaystäväni kanssa. Hän on oikea kulttuuri-intoilija ja tietää paljon leffoista, sarjoista ja kirjoista.

Kerran hän kysyi, haluaisinko katsoa Twin Peaksia hänen kanssaan. Hän oli varma, että pitäisin siitä. Ensin pidin sarjaa hieman tylsänä, sillä odotin, että siinä olisi tapahtunut heti kaikkea siistiä ja pelottavaa. Mutta kun jatkoimme katsomista, yhtäkkiä huomasin olevani aivan myyty. Rakastan Twin Peaksin surrealistista ja mystistä maailmaa ja sitä, kuinka oudotkin tapahtumat ovat sarjassa täysin arkisia. Myös sarjan vintage-henkinen tyyli on sydäntäni lähellä.

Humans With Tattoos

Minusta on mahtavaa, kuinka tatuoinnit yhdistävät ihmisiä ja heidän kiinnostuksenkohteitaan. Niille, jotka eivät tunne Twin Peaksia, tämä tatuointi on pelkkä lintu, mutta Twin Peaksin tunteville tämä lintu tuottaa aivan eri merkityksen. Tämä tatuointi on toiminut keskustelun aloittajana monissa bileissä!

Humans With Tattoos

Usein tatuoinnin suunnitteluvaiheessa mielessäni käy ohikiitävä ajatus, että mitä jos teenkin virheen ja tatuointi alkaa jonain päivänä kaduttaa. Mielestäni se on kuitenkin inhimillistä – luulen, että jokainen käy läpi saman vaiheen ennen uuden tatuoinnin ottamista.

Olen kuitenkin tullut sinuiksi sen kanssa, että nämä kuvat tulevat aina olemaan iso osa minua samalla tavalla kuin muutkin pysyvät jäljet iholla. Vaikka jonain päivänä kyllästyisin tatuointeihini, ehkä silloin auttaisi ajatus siitä, että ne muistuttavat minua ihmisestä, joka joskus olin. Se sama ihminen halusi, että nämä kuvat kestäisivät ikuisesti hänen ihollaan.

Humans With Tattoos