Sanna ‘Sana’ (Suomeksi/In Finnish)

Olin ehkä 15- tai 16-vuotias, kun aloin suunnitella ensimmäisen tatuoinnin ottamista. Olin jo saanut suostuteltua isäni maksamaan tatuoinnin. Kävi kuitenkin niin, että päädyin keikalle Pohjois-Suomeen, tapasin yhden pojan ja jäin sille tielle. Koska olin niin nuori, isäni joutui tukemaan rahallisesti täällä asumistani ja tatuointi jäi ottamatta.

Humans With Tattoos

Lopulta päädyin tatuoitavaksi vasta 24-vuotiaana. Kärsin ennen pahasta piikkikammosta ja ajattelin aina, etten ikinä selviäisi tatuoimisesta. Ensimmäistä tatuointianikin stressasin viikkoja etukäteen. Kun tatuoiminen lopulta aloitettiin, muistan ajatelleeni vain että ei hitto, eihän tämä tunnukaan miltään!

Humans With Tattoos

Kaverini kaveri teki ensimmäisen tatuointini ja pari muuta kuvaa vielä sen jälkeen. Ensimmäistä tatuointia lukuun ottamatta ne kaikki on kuitenkin jo peitetty. Ensimmäisiä tatuointeja ottaessa ei tullut vielä valittua niin tarkkaan tatuoijaa, mutta vanhemmiten olen ymmärtänyt, että varsinkaan tatuointien suhteen hyvää ei saa halvalla. Eli ei kannata mennä sille tutulle kotitekijälle ainoastaan hinnan vuoksi.

Seuraavat tatuointini ovat nykyään Australiassa asuvan Sini Ariellin käsialaa. Myöhemmin tutustuin hyvään artistiin kotikaupungissani Oulussa, ja vaikka hänellä ei ole enää omaa liikettä, käyn edelleen hänen luonaan tatuoitavana.

Humans With Tattoos

Music I feel, lyrics I breath sisältää entisen artistilogoni. Tatuointi on Sini Ariellin tekemä.

Vasemmasta kädestäni on tullut ihan huomaamatta iloisempi käsi, kun taas oikeassa on enemmän kuolema-aiheista kuvaa. Rakastan pääkalloja, ja ne olivat ensimmäisiä tatuointeja, jotka otin oikeaan käteen.

Never give up on kaveritatuointi, joka tuli myös melko aikaisessa vaiheessa. Sen jälkeen aloin täytellä kättä timanteilla, ja myöhemmin tähän on tullut kaikenlaista muutakin: kuoleman pöllö, ristejä, tiimalasi, naamioita… En aina edes muista, mitä kaikkea täällä on, kun en itse niitä näe.

Humans With Tattoos

Kuolemateema muotoutui oikeastaan vasta sen jälkeen, kun paras ystäväni kuoli kaksi vuotta sitten. Otin itselleni saman tatuoinnin, joka aikoinaan ehdittiin iskeä hänelle viimeisenä. Hänen kuolemansa jälkeen tein hänen muistolleen Haava-nimisen biisin yhdessä Maya Paakkarin kanssa (linkki musiikkivideoon)

Koska oikea käsi on mikkikäteni, on Queen aivan oleellinen tatuointi. Kruunu liittyy samaan aiheeseen, kuten tietysti myös Queen of fucking everything.

Humans With Tattoos

Kun aloin tehdä musiikkia 13 vuotta sitten, oli Suomessa tasan kaksi naisräppäriä: minä ja Mariska. Alkuvuodet olivat aivan perseestä, ja jengi lyttäsi ja haukkui aivan hulluna. Nykyään räppääviä naisia on paljon enemmän, ja moni popparikin hakee vaikutteita räpistä.

En kuitenkaan halua liikaa luokitella itseäni naisräppäriksi. Mun mielestä sitä ei tarvitse mitenkään erityisesti korostaa – eihän miehiäkään kutsuta miesräppäreiksi. Ennen kaikkea haluan olla räppäri ja artisti, ilman mitään luokitteluja.

Humans With Tattoos

Lyriikoissani puhun usein miehistä, mutta siitä huolimatta biisini kertovat ennen kaikkea ihmissuhteista. Vaikka puhunkin miehistä, jokainen voi ymmärtää sanoitukset itselleen sopivalla tavalla. Mielestäni se on musiikissa parasta: kun kuulet jonkin biisin, voit samaistua artistin kokemiin tunteisiin ja heijastaa lyriikat omaan elämääsi ja fiiliksiisi.

Isäni ei ole koskaan erityisemmin pitänyt tatuoinneista, mutta hän on sanonut, että jos niiden ottaminen tekee minut onnelliseksi, on hänkin onnellinen. Isälleni omistetun tatuoinnin vieressä on äitipuolelleni omistettu tatuointi. Se on vähän niin kuin moderni versio kauris-horoskooppimerkistä. Vasemmassa kädessäni on muitakin hyviä asioita: musaan ja unelmiin liittyviä juttuja, kummitytön syntymäaika ja muuta sellaista.

Innostuin räpistä jo 7-vuotiaana ja päätin, että minusta tulee isona räppäri. Ensimmäiset lyriikkani kirjoitin joskus 11- tai 12-vuotiaana, ja 15-vuotiaana tein ensimmäiset äänitykseni. Artistina oleminen on ainoa ura, josta olen koskaan haaveillut. Minulla on adhd, minkä vuoksi minun on melko vaikeaa keskittyä asioihin. Musiikki on kuitenkin ollut aina se juttu, johon pystyn keskittymään sataprosenttisesti.

Humans With Tattoos

Olen kotoisin Espoosta, mutta en voisi kuvitella enää asuvani etelässä. Siellä ihmiset ovat niin kiireisiä ja joka paikassa hirveä meteli. Pohjoisessa asuminen on vaikuttanut ihan varmasti uraani. Musiikkikuvioissa pyörii lopulta aika pienet sisäpiirit, ja menestyäksesi sinun on tunnettava oikeat tyypit ja oltava osa sitä piiriä. Nykyinen äänitysstudioni sijaitsee kuitenkin Helsingissä, ja sinne pääsee onneksi tunnissa lentokoneella.

Monet vihaavat musiikkiani, ja vaikka he eivät tunne minua ihmisenä, he peilaavat vihansa minuun: koska he eivät pidä musiikistani, eivät he myöskään pidä minusta. Ilmiöön törmää paljon varsinkin internetissä. Oikeassakin elämässä on jonkin verran stalkkereita, jotka saattavat tulla esimerkiksi työpaikalleni pelkästään tuijottamaan. Se on todella häiritsevää, ja varmasti yksi tämän alan varjopuolista.

Humans With Tattoos

Sydän keskisormessani on omistettu vihaajilleni. Vaikka he eivät pidäkään minusta, toivon heillekin rakkautta.

En ole pahantahtoinen ihminen, ja yritän olla välittämättä vihaajista ja vainoajista. Ajattelen niin, että kaikki ovat ihmisiä, ja heitä pitää kohdella sen mukaisesti. Toivoisin, että muutkin ymmärtäisivät sen. Myös artistit ovat ihmisiä, joten vaikka et pitäisikään jonkun musiikista, ei silti pitäisi tuomita koko ihmistä sen perusteella.

Olen tietoisesti lähtenyt hankkimaan tatuointeja yläkroppaani, käsiin ja vatsaan. Tykkään muistotatuoinneista, ja olen ajatellut jatkaa parhaalle ystävälleni omistettua teemaa. Haluaisin tatuoida pohkeeseeni hänen kitaransa ja Metallican sanoituksia.

Jalassani ovat tatuoituna ystäväni nimikirjaimet ja kuva hänen lemmikkiliskostaan. Lisko kuoli jokin aika sitten, mikä oli äärettömän surullista. Se tapahtui päivää ennen ystäväni kuoleman vuosipäivää.

Humans With Tattoos

Pidimme liskolle hautajaiset, mikä oli varmaan aika huvittava näky: paljon isoja tatuoituja miehiä saattueessa ja sitten se ihan pieni arkku, jossa lisko makasi. Mutta se ei ollutkaan mikä tahansa lisko ja ansaitsi siksi kunnon hautajaiset.

Jossain vaiheessa halusin etenkin paljon tekstitatuointeja. Olen kuitenkin lyriikkaihminen, ja teksteihin voi ladata niin isoja merkityksiä. Muhammad Alin sitaatti ”Don’t count the days, make the days count” on mielestäni hyvä elämänohje.

Humanswithtattoos-Sana-7438

Pääkallokiitäjä kuvastaa minulle vapautta ja vahvuutta. Vatsassani on lisää pääkalloja. Voisin vaikka vuorata itseni pääkalloilla, ne on vain niin siistejä.

Humans With Tattoos

Periaatteessa voisin ottaa tatuointeja mihin vain, paitsi ehkä kasvoihin. Joudun meikkaamaan keikoille ja kuvauksiin, ja luulen, että kasvotatuointi voisi hankaloittaa meikkaamista jonkin verran.

Mietin pitkään, etten ota kaulatatuointia, mutta kun niskassani ja kaulan sivussa oli jo tatuoinnit, oli siinä vaiheessa jo aika sama tatuoida kaulan etuosakin. Kun isä näki ensimmäisen kerran kaulatatuointini valokuvasta, hän luuli, että se on jokin tarra. No, eipä ollut!

Humans With Tattoos

En koe tatuointien muuttaneen minua, mutta olen iloinen siitä, että piikkikammoni on helpottanut tatuointien myötä. Ennen joku verikokeen ottaminen tuntui ihan maailmanlopulta, mutta nykyään pystyn jopa katsomaan, kun sitä otetaan.

Työpaikallani asiakkaat ovat toisinaan vitsikkäällä tuulella ja heittävät typerää läppää tatuoinneistani. Nykyään kommentointi on onneksi vähentynyt, mikä varmasti johtuu tatuointien yleistymisestä.

Kerran Haaparannassa joku vanha merimies tuli puhumaan minulle ruotsia ja kyseli, onko minulla linkkejä merimiehiin, kun kerran minullakin on tatuointeja. Mietin, että hänen oli pakko asua jossain pikkukylässä, jos hän edelleen yhdisti tatuoinnit merimiesten jutuksi.

Humans With Tattoos

Ristit toimivat itselleni lähinnä henkilökohtaisena muistutuksena. Välit yläkertaan ovat kunnossa.

Räppimaailmassa minulla ei oikeastaan ole esikuvia, mutta suomalaisista artisteista Kaija Koo on paras ikinä. Kaija on niin itsevarma ja aina oma itsensä. Antti Tuisku on toinen artisti, jota todella arvostan. Ennen en oikein diggaillut hänestä, mutta hitto, millainen show hänellä on keikoilla!

Olen ollut aina kaikkia telkkarin musiikkiohjelmia vastaan, ja X-Factoriin lähteminenkin keväällä oli duoparini idea. Olen aina ajatellut, etten sovi sellaisiin ohjelmiin, ja täytyy sanoa, että osallistumisen jälkeen olen edelleen samaa mieltä.

Humans With Tattoos

Ehkä eniten harmittaa se, ettei ohjelmassa päässyt esittämään omaa musiikkia vaan lähinnä cover-kappaleita. Olen kuitenkin tehnyt koko elämäni omaa musiikkia, joten tuntui todella oudolta yrittää tulkita jonkun muun biisejä. Tahdon mennä oma juttu edellä ja tehdä asiat niin kuin itsestä tuntuu oikealta.

Rakastan kissoja ja omistan itse neljä kissaa, joten tietysti mulla täytyy olla Crazy cat lady -tatuointi! Leopardintäplät liittyvät samaan aiheeseen. Näitä pitäisi ehkä hieman fiksailla tulevaisuudessa.

Humans With Tattoos

Olen aiemmin kärsinyt alkoholiongelmasta, mutta nyt olen ollut raittiina kolme vuotta. Takaraivossani oleva Warrior-tatuointi muistuttaa, että vaikka elämässä on tapahtunut kaikenlaista, siitä voi selvitä soturina.

Haluan edustaa tervettä ja positiivista naiskuvaa. Nuorempana kärsin syömishäiriöstä ja näin itseni koko ajan niin lihavana, että vain laihdutin, laihdutin ja laihdutin. Lopulta olin pelkkää luuta ja nahkaa ja voin älyttömän huonosti. Nykyään nautin kameran edessä olemisesta ja voin esiintyä mielelläni myös vähissä vaatteissa tai jopa alasti, kunhan kuvat on hyvällä maulla otettu.

Humans With Tattoos

Haluan näyttää omalla esiintymiselläni, että kaiken kokoisilla on oikeus poseerata kuvissa haluamallaan tavalla. Toivon, että voin omalla esimerkilläni kohentaa mahdollisimman monen itsevarmuutta ja näyttää, että vaikket olisikaan missinmitoissa, voit silti julkaista sen bikinikuvan siellä netissä jos siltä tuntuu. Jos itse voit hyvin, sinulla on oikeus näyttää ihan miltä haluat.

Pidän myös siitä, että tatuointini näkyvät kuvissa. Mielestäni on paljon fiksumpaa sijoittaa rahaa oman kehon koristeluun kuin vaikkapa dokata samat rahat. Tatuoinnit pysyvät kuitenkin mukanani hautaan asti.

Humans With Tattoos

Tsekkaa Sanan uusin musiikkivideo ‘Kiitos Sulle’!