Jussi (Suomeksi/In Finnish)

Ensimmäinen tatuointini on oikeassa käsivarressani oleva panta, jonka otin 12 vuotta sitten. Alun perin tarkoituksenani ei ollut edes ottaa tatuointia. Olin juuri täyttänyt 18 vuotta ja totesin äidilleni, että aion vihdoinkin ottaa kauan haaveilemani huulilävistyksen. Äiti vastasi, että et lävistäisi kauniita kasvojasi, vaan ottaisit mieluummin tatuointeja!

Humans With Tattoos

Siihen aikaan moni tuttavapiirissäni otti erilaisia viikinki- ja kelttiaiheisia tatuointeja. Vaikka pidin niiden designista, ne eivät kuitenkaan tuntuneet aivan omalta jutultani. Eräänä aamuna heräsin, ja mielessäni oli tämä idea kahdesta suorasta linjasta, jotka menevät ristiin kahdessa kohdassa. Pohdiskelin asiaa pari viikkoa, ja koska idea vaikutti edelleen hyvältä, päätin varata ajan tatuoijalle.

Tatuoija Mikko oli jokseenkin juro, mutta erittäin mukava tyyppi. Koska kyseessä oli tällainen nuori jannu ja ensimmäinen tatuointi, hän kevensi tunnelmaa heittämällä peruskuivaa läppää, tyyliin kesken tatuoimisen, että eiköhän siirretä sittenkin vähän tätä kuvaa. Puoli vuotta ensimmäisen tatuoinnin jälkeen otin vielä symmetrian vuoksi toiseen käsivarteen samanlaisen pannan.

Humans With Tattoos

Aikoinaan asetin itselleni tavoitteen, että haluan itse piirtää kaikki omat tatuointini. Myöhemmin olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että jos tekisin jääräpäisesti asioita vain kuten olen itse aluksi ajatellut, en lopulta varmaan saisi yhtään mitään aikaiseksi. Ehkä osin siitäkin syystä kului yli kymmenen vuotta ennen kuin otin seuraavan tatuointini. Kolmas tatuointini oli viimeinen itse suunnittelemani kuva.

Sci-fi- ja fantasiakirjallisuus on aina ollut sydäntäni lähellä. Sci-fi-kirjailija Robert Heinlein popularisoi teoksessaan Moon is a Harsh Mistress lyhenteen TANSTAAFL – There ain’t no such thing as a free lunch. Pidän kovasti ajatuksesta, mutta en kuitenkaan halunnut lyhennettä sellaisenaan, joten suunnittelin sen tällaiseksi tekstogrammin tyyppiseksi kuvaksi.

Humans With Tattoos

Minua puhuttelee ajatus siitä, ettei mikään asia todellisuudessa ole ilmaista. Jos tuttava tarjoaa sinulle bissen, kyse on pohjimmiltaan joko siitä, että hän käyttää sinuun valtaa tai siitä, että hän haluaa näin ostaa itselleen hyvän mielen pisteitä. Myöskään se olut, jonka tuttavasi tarjoaa, ei tule tyhjästä, sillä sitä varten on pitänyt ensin kasvattaa ohrat, hankkia vettä ja käyttää energiaa. Samaa ajatusta voidaan periaatteessa soveltaa koko maailmankaikkeuteen termodynamiikan lakien kautta. Asiat eivät vain ilmesty tyhjästä.

Humans With Tattoos

Tämä nimenomainen teos on myös jokseenkin poliittinen, ja siinä käsitellään sellaisia asioita kuten kapinointia vallanpitäjiä vastaan, oman aseman säilyttämistä ja vallanpitämisen vaikeutta. Olen tähän tatuointiin edelleen varsin tyytyväinen.

Seuraavan tatuointini kohdalla luovuin suunnitelmastani piirtää itse omat tatuointini ja päätin luottaa artistin näkemykseen. Kaksi seuraavaa tatuointiani ovat Blackcap Tattoon Kertun tekemiä (linkki).

Olen tehnyt baarimikon hommia vuodesta 2015, ja tietysti ohra liittyy itsestäänselvästi olueen ja viskiin. Mutta ennen kaikkea tämä tatuointi on viittaus omiin juuriini ja kainuulaisen mummoni valmistamaan nyrkkirieskaan.

Humans With Tattoos

Voisi melkein sanoa, että rieskalla on ollut suuri merkitys oman identiteettini rakentumisessa. Mummo on aina ollut kova leipomaan, ja pienenä sain toisinaan olla hänen apunaan rieskanteossa. Mummo leipoo edelleen rieskaa koko suvulle siitäkin huolimatta, ettei itse voi edes syödä leipää keliakian vuoksi. Sehän on sellaista hienoa, matriarkaalista huolenpitoa.

Edelleen aina kun käyn mummolassa, on pakko saada muutama rieska mukaan. Välillä leivon rieskaa itsekin, mutta eihän se ole sama asia kuin mummon tekemä. Se auttaa silti taittamaan pahinta mummoikävää.

Humans With Tattoos

Haluaisin ottaa samasta mummostani toisenkin tatuoinnin, jonka aiheena olisi mummo itse. Tämä valokuva on otettu todennäköisesti Kainuussa joskus 1950- ja -60-lukujen taitteessa. Myös ukkini muistotatuointia olen suunnitellut, ja sille olisi jo aihe ja paikkakin tiedossa. Haluaisin myös tatuoinnin, joka liittyisi jollain tavalla toiseen mummooni, mutta siihen ei ole vielä mitään kummempaa ideaa.

Humans With Tattoos

Vadelmatatuointikin liittyy sukuuni. Pikkusiskoni otti viime vuonna ensimmäisen tatuoinnin, mustikan käsivarteensa. Sisko on minuun verrattuna varsin introvertti persoona, ja kiusoittelin häntä ärsyttävään isovelityyliin, että pitäisikö minun sitten tatuoida vadelma, kun hänellä kerran on mustikka. Hän mietti hetken ja tuumasi sitten, että no, voisihan se olla aika hieno. No, niin minustakin, eli game on!

Humans With Tattoos

Vadelma on yksi lempimarjoistani, ja mielestäni se on myös varsin kaunis ulkonäöltään. Tämä tatuointi on samalla mukava muistutus siskostani, joka asuu tällä hetkellä toisella puolella maata. Aikoinaan kun hän muutti, meillä oli kausi, jolloin emme pitäneet kovin paljon yhteyttä, mutta nykyään pelaamme yhdessä pelejä Steamissa. Hän on myös maalannut minulle pari todella hienoa taulua.

Sitten on vielä nämä kaksi tekstitatuointia. Vaikka niissä on samanlainen design, ne eivät kuitenkaan varsinaisesti liity toisiinsa. Aluksi mietin teksteistä pieniä, mutta suunnitteluvaiheessa hieman innostuin. Mutta mitä isompi, sen parempi! Nyt nämä ovat ihan pirun loud, aivan kuten minäkin. Nämä ja TANSTAAFL-tatuointi ovat Red & White Inkin Jonin tekemiä (linkki).

Humans With Tattoos

Heinleinin Stranger in a Strange Land -teoksessa esitelty käsite grok tarkoittaa yksinkertaistettuna asioiden ymmärtämistä niin, että ne ikään kuin sulautuvat sinuun, ja sinä sulaudut osaksi niitä. Kirjassa käsite grok tarkoittaa kirjaimellisesti veden juomista, mutta sillä on myös syvempi merkitys: kun juot vettä, siitä tulee osa sinua, ja samalla itse muutat veden olemusta.

Humans With Tattoos

Myös rakastaminen edellyttää grokkaamista. Se, että rakastat jotain, edellyttää toisen osapuolen ymmärtämistä, ja ymmärtäminen puolestaan muuttaa sinua ihmisenä. Ja jos rakkaus jonain päivänä loppuu, ovat negatiivisetkin tunteet osa sinua muuttavaa kokemusta.

Tämä tatuointi on samalla oma vastalauseeni fuck it -asennetta vastaan. Olen ihmisenä sellainen, että haluan mieluummin ymmärtää kaiken kuin ajatella, että minua ei kiinnosta. Aina kun löydän jotain uutta ja mielenkiintoista, pyrin ottamaan siitä selvää.

Humans With Tattoos

Esimerkiksi bussissa istuessani saatan katsoa ikkunasta taloja ja miettiä, kuinka ne on rakennettu ja kuinka diffraktio saa valon taittumaan tietyllä tavalla eri objektien ympärillä. Oma näkemykseni on, että oppimiesi asioiden määrä muuttaa sitä, miten itse näet maailman. Ihminen on lopulta vain oppimiensa asioiden kokoelma.

Olin miettinyt äidilleni omistettua tatuointia jo pitkään. Perinteisen ”Äiti”-tatuoinnin sijaan halusin kuitenkin jotain muuta, ja loppujen lopuksi tästä tulikin varsin monimerkityksellinen tatuointi. Pidän saksan kielestä mielettömän paljon, ja toisaalta Rammsteinin Mutter-albumi on muovannut minusta sen, mitä olen nyt.

Humans With Tattoos

Olen löytänyt suurimman osan bändeistä isoveljeni avustuksella; Iron Maidenin, Nine Inch Nailsit sun muut. Kun Mutter julkaistiin, olin 13-vuotias ja opiskellut saksaa jo parin vuoden ajan. Eräänä päivänä veljeni vinkkasi, että tässä olisi muuten kova saksalainen bändi, ja kehotti kuuntelemaan.

Mutter on levy, joka herätti minussa varsinaisen intohimon musiikkiin. Yhtäkkiä halusin koko ajan löytää uusia bändejä kuunneltavaksi ja tutustua erilaisiin musiikkityyleihin. Rammstein kiinnosti minua myös lyriikoidensa vuoksi, sillä heidän lauluissaan käsiteltiin asioita, joista ihmiset eivät yleensä halua puhua.

Humans With Tattoos

Olen pitkälti äidin kasvattama, ylpeästi mammanpoika. Isäni päätti päivänsä, kun olin 12-vuotias. Kukaan ei tiedä, oliko kyseessä itsemurha vai tapahtuiko se puoliksi vahingossa. Koska isoveljeni asui jo tuolloin Briteissä, olin meistä kotona asuvista sisaruksista vanhin, ja yritin tietysti tsempata ja auttaa äitiä parhaani mukaan.

Humans With Tattoos

Isä oli sähköinsinööri, älykäs, mutta hyvin ristiriitainen persoona. Hänen elämänasenteensa oli sellainen tyypillinen ”tosimies ei itke” -asenne. Itse olen pyrkinyt tietoisesti tekemään jotkut asiat eri tavalla kuin hän, ja tietynlaiset arvot ovat sellaisia, mitä itse pyrin omalla toiminnallani rikkomaan. Isänä hän oli kuitenkin ihan hyvä, enkä kanna häntä kohtaan kaunaa. Siitä huolimatta en ole suunnitellut hankkivani tatuointia hänen muistolleen.

Minulla on useita tatuointi-ideoita, jotka haluaisin vielä toteuttaa. Olen jokseenkin tarkka tatuointieni symmetrian suhteen, ja sen vuoksi haluaisin myös tulevien tatuointieni olevan tasapainossa entisten kanssa. Pidän värillisistä tatuoinneista, mutta todennäköisesti aion jatkossakin säilyttää omien tatuointieni tyylin mustana tai mustaharmaana.

Humans With Tattoos

Minua kiinnostaisi myös käsien ja sormien tatuoiminen, mutta toistaiseksi olen pidättäytynyt siitä. En ole keksinyt tarpeeksi hyvää ideaa, ja toisaalta yritän ainakin toistaiseksi pitää tatuointini sellaisina, että ne saa tarvittaessa kauluspaidalla piiloon. Olen valmistumassa diplomi-insinööriksi, enkä ole sulkenut pois sitäkään vaihtoehtoa, että joskus muuttaisin ulkomaille tietotekniikan töiden perässä. Vaikka Suomessa työpaikoilla ollaankin aika vapaamielisiä tatuointien suhteen, voi jossain toisessa maassa olla edelleen hyvinkin erilaiset asenteet.

En ole koskaan ajatellut, että tatuoinnit tekisivät ihmisestä jotenkin bad ass -tyypin. Olen vain aina pitänyt siitä, miltä tatuoinnit näyttävät. Pidän muutenkin piirtämisestä ja grafiikasta, ja tavallaan näen tatuoinnit niiden jatkumona.

 

Minulle tatuoinnit ovat ennen kaikkea taidetta iholla, ja tatuointien ottaminen yksi taiteen arvostamisen muoto. Olen ylpeä siitä, että saan kantaa näitä kuvia mukanani. Yhtäkään niistä en ole katunut.

Humans With Tattoos