Kaisa (Suomeksi/In Finnish)

Aloin suunnitella ensimmäisen tatuoinnin ottamista ollessani vielä alaikäinen. Ajatus ensimmäiseen tatuointiini syntyi, kun makoilin sängyllä ja kuuntelin yhtä lempiyhtyeistäni, Simple Plania. Vaikka kuuntelemassani biisissä ei edes laulettu näitä sanoja, ne vain tulivat yhtäkkiä mieleeni ja päätin, että haluan tatuoida ne iholleni. Ensimmäisen tatuoinnin ottaminen oli jännittävää, mutta kesti onneksi hyvin vähän aikaa.

Humans With Tattoos

Good enough toimii ennen kaikkea muistutuksena itselleni. Tiesin heti, että haluan tatuoinnin ranteeseeni, josta näen sen hyvin myös itse. Tatuointi on vasemmassa kädessäni, joka on toimivampi käteni. Minulla on myös masennustaustaa, ja senkin vuoksi teksti on minulle erityisen tärkeä. Se auttaa muistamaan, että olen riittävän hyvä juuri tällaisena.

Humans With Tattoos

Tietyllä tavalla kaikki tatuointini liittyvät itseilmaisuun ja siihen, että muistaisin rakastaa itseäni. Vammaisten elämässä on monia vaiettuja aiheita, joita haluan tehdä näkyväksi.

Aiemmin ajattelin itsekin monesta asiasta, etteivät ne koske minua vammani vuoksi. Jossain vaiheessa sitä kuitenkin tajusi, että olen ihan yhtä oikeutettu tekemään asioita kuten kuka tahansa muukin. Siitä puolestaan syntyi halu ottaa kantaa.

Humans With Tattoos

Esimerkiksi peruskoulussa monista asioista puhutaan ainoastaan enemmistön näkökulmasta, ja sen seurauksena olen aina joutunut itse miettimään, kuinka nämä asiat näkyvät minun elämässäni. Aloin olla aktiivinen sosiaalisessa mediassa, jotta voisin tuoda esille omia kokemuksiani vammaisuudesta. En kuitenkaan halua antaa vaikutelmaa, että voisin puhua jokaisen vammaisen ihmisen puolesta, ja sen vuoksi kerron asioista ainoastaan omakohtaisesti, omien tietojeni ja havaintojeni kautta.

Minulle oli alusta asti selvää, että haluan kertoa asioista omilla kasvoillani. Tietysti se jännitti aluksi, mutta onneksi olen saanut paljon positiivista palautetta, vaikka olen ollut aktiivinen vasta vähän aikaa. Myös perheeni on aina tukenut minua.

Kun kerroin isälleni, että olen perustanut sosiaaliseen mediaan tällaisen aktivistitilin, hän liikuttui niin, että oli aivan kyyneleet silmissä. Siskoni puolestaan ylläpitää itse sosiaalisessa mediassa ekoaktivismia käsittelevää tiliä, ja varmaan osin sen vuoksi innostuin itsekin oman aktivistitilin perustamisesta ylipäätään. Minulla on kaksi siskoa, ja suunnitelmissamme on ottaa jonain päivänä yhteiset tatuoinnit, joissa näkyy kotipaikkakuntamme koordinaatit.

Seuraavat tatuointini olivat rusetit reisissäni. Alun perin ajatus rusetteihin taisi lähteä siitä, että näin netissä kuvan, jossa joku oli tatuoinut rusetit takareisiinsä. Halusin kuitenkin omat rusettini nimenomaan etureisiin – paikkaan, jossa näkisin ne itse paremmin.

Bows

Aluksi rusetit olivat harmaat, mutta viime syksynä halusin saada niihin väriä, ja nyt toinen rusetti on turkoosi ja toinen violetti. Rakastan värejä, ja erityisesti avaruudesta otettujen kuvien värimaailma kiehtoo minua kovasti.

Vammaisuuteen liittyy monia pieniä ja suuria arjen kysymyksiä, joita haluan tuoda esille. Esimerkiksi matkustaminen ei ole minulle vain sitä, että voin vain pakata laukun ja lähteä, vaan se vaatii hyvin paljon vaivaa ja ennakkojärjestelyjä. Silti se on kaiken vaivan arvoista. Olen harrastanut pyörätuolitanssia kilpailutasolla, ja sen myötä olen päässyt reissaamaan monessa paikassa. Viimeksi matkustin Englantiin.

Humans With Tattoos

Toisinaan unelmoin Helsinkiin muuttamisesta. Siellä on niin paljon kaikkea. Toinen unelmani on käydä jonain päivänä Amerikassa. Erityisesti olen haaveillut New Yorkista, siellä kaikki on niin suurta ja hienoa.

Jos liikun pyörätuolilla ulkona, joudun toisinaan kiertämään eri reittiä, jos matkan varrelle osuu hankalia kohtia. Aina ei kuitenkaan ole mahdollisuutta valita kiertotietä, ja silloin täytyy vain mennä täysillä ja toivoa parasta.

Humans With Tattoos

Humans With Tattoos

Jos kirjoitan esimerkiksi päivitystä Instagramiin, kirjoitan joko nenälläni tai käytän jalalla liikuteltavaa apuvälinettä.

Rintakehäni tatuointi tehtiin neljässä osassa. Siinä on kaksi auringonkukkaa ja perhonen. Tällä tai rusettitatuoinneilla ei ole minulle itsessään sen syvällisempää merkitystä – ne ovat ennen kaikkea nättejä kuvia ihollani. Seuraavaksi haluaisin ottaa vasempaan olkavarteeni lisää ruusuja. Niissäkään ei ole sen suurempaa ajatusta taustalla. Ruusut nyt vain sattuvat olemaan kivoja.

Seksuaalisuus on vammaisuuden ohella toinen tärkeä teema, johon haluan ottaa kantaa. Olen itse tiedostanut nyt joitakin vuosia, että pidän sekä miehistä että naisista. Alun perin tulin tietoiseksi asiasta oikeastaan vahingossa.

Ystäväporukkani oli kylässä luonani, ja jossain vaiheessa yksi ystävistäni paljasti meille muille, että hän muuten tykkää naisista. Tuumasin vain, että okei, sehän on hienoa!

Ystäväni paljastus sai kuitenkin myös minut pyörittelemään ajatuksiani ja pohtimaan omaa identiteettiäni. Jonkin ajan kuluttua olin valmis hyväksymään asian ja totesin, että ehkäpä minunkin on syytä lisätä Tinder-profiiliini, että olen kiinnostunut myös naisista. Kaverini oli ihan, että jes!

Minulla on synnynnäinen CP-vamma. Minua ei haittaa, jos joku on kiinnostunut ja kysyy, mikä vamma minulla on. Mielestäni on aina parempi kysyä kuin olettaa.

Useimmiten ihmiset ovat mukavia ja kohteliaita, mutta toisinaan huonojakin kokemuksia tulee. Joskus minulle on esimerkiksi tultu puhumaan kuin pikkulapselle, ihan vain ulkonäköni perusteella. Siinä vaiheessa on tehnyt vain mieli sanoa, että vaikka minulla on fyysinen vamma, olen aikuinen eikä ymmärryksessäni ei ole mitään vikaa, kiitos kysymästä!

Humans With Tattoos

Olen kuullut sellaistakin, että joltain on esimerkiksi tultu kysymään suoraan, kuinka hän harrastaa seksiä. Nämä ovat ehdottomasti sellaisia asioita, joita minulla tai kenelläkään muullakaan ei ole mitään velvollisuutta kertoa. Jos jokin asia mietityttää, kannattaa aina pohtia, onko kyseessä sellainen asia, jota yleensäkin voisit kysyä keneltä tahansa vieraalta ihmiseltä. Kunhan kysymykset pysyvät asiallisina, kerron kyllä mielelläni.

Aloitan syksyllä aikuislukion, ja tulevaisuudessa haaveenani on saada ylioppilaslakki. Pidän kirjoittamisesta, ja olen kirjoitellut novelleja jo monta vuotta. Äidinkielen lisäksi psykologia kiinnostaa minua paljon. Ihmisen mieli on niin jännä.

Humans With Tattoos

Tatuoinneilla on minulle tärkeä merkitys ennen kaikkea siksi, että haluan todistaa itselleni pystyväni ottamaan niitä. Haluan, että myös muut ihmiset näkevät ensin minut ja sitten vasta pyörätuolini.

Monien muiden asioiden ohella tatuoinnit muistuttavat minua siitä, että vammani ei ole este, vaan voin tehdä asioita, joita itse haluan tehdä. Tatuoinnit ovat muuttaneet minua paitsi ulkoisesti, myös sisäisesti. Niistä on tullut osa minun identiteettiäni.

Humans With Tattoos