Mervi & Pinja (Suomeksi/In Finnish)

Pinja:

Ensimmäinen tatuointini on puinen Teräsmies-logo. Tatuointiin on tehty myös pieni oksanpätkä, jossa on yksi lehti ylösalaisin niin, että se näyttää sydämeltä. Tämä tatuointi muistuttaa minua tietystä elämänvaiheesta ja eräästä tietystä ihmisestä.

Humans With Tattoos

Seuraava tatuointini on helmiveneen (nautilus) kuori. Se on omistettu äidilleni, joka on matematiikan opettaja. Tatuointiin on sisällytetty myös kultainen spiraali. Se on luonnossa esiintyvä muoto, jota voi tavata sekä matematiikassa että taiteessa. Kun olin varhaisteini, meillä oli tapana tehdä äitini kanssa yhdessä retkiä, jolloin vierailimme yhdessä eri taidegallerioissa. Tämä tatuointi muistuttaa minua samalla noista retkistä, joten tässä konkretisoituu monta merkityksellistä asiaa. Tämä on tatuoinneistani ensimmäinen, jonka on tehnyt Nouvelle Rita (linkki).

Rintakuvani taustalla on sanonta koti on siellä, missä sydän on. Sydämeen on tatuoitu ovi, ikkunoita ja savupiippu. Siivet tehtiin jälkikäteen. Muistelen, että sydämen tatuoimiseen meni ehkä neljä tuntia, ja siipien sommitteluun ja tatuoimiseen yhteensä kahdeksan tuntia. Olen niin tyytyväinen tähän tatuointiin, enkä voisi enää edes kuvitella itseäni ilman tätä. Tämä kuva on ennen kaikkea symboli matkustamiselle. Valmistuin vuonna 2014, ja sen jälkeen mietin vain että fuck it all, ostin itselleni still-kameran ja lähdin ulkomaille. Vuosien varrella olen kiertänyt Amsterdamissa, Lontoossa, Lissabonissa, Santo Domingossa… Tämä rintakehän tatuointi ja muut Nouvelle Ritan työt on kaikki tehty Portugalissa asumiseni aikana.

Humans With Tattoos

Merimiestatuointini otin syntymäpäivieni kunniaksi. Tämäkin on Ritan designia. Alun perin tämän oli tarkoitus olla flash-kuva, ja rakastuin tähän saman tien nähtyäni tämän. Tämä on niin upea – parta, joka näyttää meren aalloilta ja pieni origamivene, joka seilaa aallokossa… tykkään kaikista yksityiskohdista tässä. Sininen on lempivärini, ja tavoitteeni on pitää tämä käsi kokonaan meriteemaisena.

Humans With Tattoos

Pieni seepia on Tania Catclawin (linkki) tekemä. Olen vähän tällainen tilkkutäkki, sillä tykkään kerätä erilaisia tatuointityylejä iholleni. Tämä on tatuoinneistani ainoa vesivärityylillä toteutettu. Seepia oli aikoinaan ensimmäinen erikoisempi merenelävä, jota söin Portugalissa asuessani, joten olihan sen kunniaksi otettava tatuointi. Tämä kuva on hyvä muisto Portugalista ja samalla hyvä jatko meriteemalle.

Humans With Tattoos

Vuonna 2016 työskentelin Lontoossa, mutta matkustin Tšekkiin ihan vain saadakseni nämä kaksi tatuointia Marie Kraus (linkki) -nimiseltä tatuointiartistilta. Olin ajatellut jo pitkään Tyler Durden -tatuoinnin hankkimista kahdestakin syystä. Ensiksikin rakastan Fight Clubia, ja toiseksi tällä tatuoinnilla on minulle myös feministinen merkitys. Kun näin Fight Clubin ensimmäistä kertaa, se tavallaan auttoi minua ymmärtämään, kuinka miehetkin kamppailevat sen kanssa, että heidän odotetaan olevan tietynlaisia, maskuliinisia hahmoja.

Tatuoinnissa on mukana myös pingviini ja teksti slide. Kun elokuvan päähahmo menee etsimään omaa voimaeläintään, hän löytää pingviinin, joka sanoo ”slide”.

Tietyllä tavalla olen aina pitänyt sanonnasta ”mennä virran mukana”, mutta toisaalta sille on myös vastasanonta, jonka mukaan vain kuolleet kalat menevät virran mukana. Fight Clubissa pingviini lähtee liukumaan ja ikään kuin menee virran mukana, mutta silti hän tekee päätöksen liukumisesta itsenäisesti. Minusta on tärkeää, että vaikka menisit virran mukana, sinun on tehtävä se siksi että päätät itse tehdä niin, ei vain siksi että ajaudut tekemään asioita.

Mad Max: Fury Roadin toinen päähenkilö Furiosa on uskomattoman hieno hahmo. Olen aina ollut kiinnostunut dystopia-henkisistä elokuvista ja peleistä. Elokuvassa on kunnon maailmanlopun meiningit ja misogynistinen yhteiskunta, ja sitten tulee tämä yksi nainen, joka päättää nousta sitä kaikkea vastaan. Nämä tatuoinnit myös tasapainottavat toisiaan kivasti. Furiosa ja Tyler olivat kivuliaimmat tatuointini, ja itse asiassa pyörryin sinä päivänä, kun Tyleria tehtiin.

Humans With Tattoos

Olin seurannut Dynoz Art Attackia (linkki) jo pitkään Instagramissa, ja kun kuulin hänen olevan tulossa Suomeen, varasin hänelle heti ajan. Alun perin tarkoituksenani oli tatuoida iso kuva lapsuuteni voimaeläimestä, mutta koska olin viettänyt edellistalven Karibialla, rahatilanteeni oli hieman heikko, ja otin sen sijaan vähän pienemmän tatuoinnin. Ankkuri on toivon symboli, mutta ennen kaikkea arvostan tätä kuvaa taideteoksena.

Humans With Tattoos

Tom of Finland -tatuointi on Laura Kosken (linkki) tekemä. Tämä tatuointi on omistettu kaikille vanhoille Pride-aktiiveille, jotka alun perin alkoivat vaikuttaa LGBT+ -ihmisten oikeuksien puolesta ja käynnistivät koko sosiaalisen liikkeen. Tämän tatuoiminen oli kivuliasta hommaa ja kesti ehkä viitisen tuntia.

Humans With Tattoos

Olin suunnitellut merman-tatuoinnin ottamista jo kauan aikaa, ja viimein Aleksandra Jasmin (linkki) teki minulle tämän Prison Inkissä, Tanskassa. Tämä on kokonaan vapaalla kädellä tehty tatuointi. Koska merenneitojen ajatellaan usein olevan tyypillinen tatuointiaihe, jota varsinkin miehet tatuoivat iholleen, halusin itse mennä vähän erilaiseen suuntaan ja tatuoida tämän kerrassaan upean mermanin. Tämän tatuoinnin tekeminen oli varsin hauska prosessi, sillä kaikki asiat väreistä lähtien päätettiin ihan lennosta.

Nolla ei enää kelpaa ja Sisu ovat Jonin (linkki) tekemiä hand poke -tatuointeja. Nolla ei enää kelpaa on henkilökohtainen muistutukseni siitä, että ei pidä tyytyä enää yhtään vähempään, vaan täytyy oppia pitämään omat standardit korkealla ja haaveet suurina. Se muistuttaa minua myös pitämään huolta omasta mielenterveydestäni, etten enää vajoaisi aivan nollaksi pohjalle. Sisu puolestaan muistuttaa siitä, että mitä tahansa tulee eteen, niin sisulla mennään eteenpäin.

Aiemmin ajattelin paljon tatuointieni symboliikkaa, mutta nykyään näen tatuoinnit enemmän taiteena ihollani. Ehkä isommat tatuointini ovat keskittyneet enemmän yhteisöllisyyteen ja isompiin teemoihin, kun taas pienemmillä on enemmän henkilökohtaisia merkityksiä. Suunnittelen uusien tatuointien ottamista jatkuvasti, ja minulle kehoni on jatkuva projekti.

Humans With Tattoos

Mervi:

Olen ollut kiinnostunut tatuoinneista niin pitkään kuin muistan. Luulen sen liittyvän siihen, että minua ovat lapsesta asti viehättäneet sellaiset musiikkityylit ja alakulttuurit, joissa tatuoinnit ovat olleet ennemminkin sääntö kuin poikkeus, ja sillä tavoin olen aina nähnyt tatuoinnit normaalina juttuna. Rakastan paitsi tatuointeja, myös itse tatuointiprosessia. Tatuointivälineet, tekniikat ja tatuointien kulttuurihistoria ylipäätään ovat mielestäni äärimmäisen mielenkiintoisia.

Humans With Tattoos

En kuitenkaan voinut hankkia tatuointeja ollessani vielä alaikäinen, joten nuorempana keskityin lävistyksiin ikään kuin tatuointien korvikkeena. Ensimmäinen lävistykseni oli nenärengas, jonka otin ollessani 12-vuotias, ja teinivuosieni aikana jatkoin lävistysten keräilyä.

Teininä tunsin olevani pitkä ja laiha outolintu, jolla oli kummalliset vaatteet ja huono ryhti, ja lävistykset auttoivat ehdottomasti minua parantamaan itsetuntoani ja identifioimaan itseäni noihin aikoihin. Tavallaan näen tatuointieni jatkavan nykyään tuota samaa tehtävää. Myös lävistykset ja muut kehonmuokkaukset kiehtovat minua yhä, mutta näen tatuoinnit kuitenkin enemmän omana juttunani.

Ensimmäinen tatuointini oli pöllö, jonka otin kahdeksan vuotta sitten. Minulla on aina ollut runsaasti mielessä erilaisia tatuointi-ideoita, ja pöllö vain sattui olemaan ensimmäinen, jonka toteutin käytännössä. Alun perin pöllön oli tarkoitus toimia henkilökohtaisena muistutuksena siitä, että minun tulisi pysyä uskollisena itselleni ja muistaa säilyttää oma minuuteni sen sijaan, että yrittäisin muuttaa itseäni joksikin, mitä muut ihmiset halusivat minun olevan.

Humans With Tattoos

Lukion jälkeen koin suurta tarvetta tehdä jotain merkityksellistä, ja sen seurauksena menin yliopistoon opiskelemaan sosiaalityötä. Tajusin kuitenkin melko pian, ettei se ollutkaan minun juttuni – aloin pohtia yhä enemmän sitä, ettei minulla ollut mielestäni oikeutta saati tarpeeksi viisautta tehdä päätöksiä, joilla olisi niin valtavan iso vaikutus toisten ihmisten elämään. Parin mutkan kautta päädyin opiskelemaan suomen kieltä. Minulla on edelleen suuri halu auttaa muita ihmisiä jollain tavalla, mutta nykyään ajattelen, että kirjoittaminen on minulle se väylä, jonka kautta voin parhaiten vaikuttaa asioihin.

Humans With Tattoos

Käsivarteni hihaprojekti on tällä hetkellä kesken. Unelmoin saavani jonain päivänä vähintään kunnollisen, ison selkäkuvan, ja koska rakastan koko kehon peittäviä tatuointeja, minua kiehtoo ylipäätään ajatus yhtenäisestä teemasta ihollani. Olisi niin hienoa kerätä ympäri kehoani tatuointeja, jotka liittyisivät löyhästi suomalaiseen tai ylipäätään uralilaiseen kansanuskoon ja mytologioihin. Olen kuitenkin sen verran laiska tyyppi, että tällä vauhdilla olen varmaan vanha ja seniili ennen kuin saan kaikkia suunnitelmiani toteutettua.

Susi ja karhu, voimaeläimeni. Molemmat ovat Jonin tekemiä hand poke -kuvia. Karhunkallo perustuu vanhaan piirrokseen, joka esiintyy Kainuun mailta -nimisessä kirjassa. Samassa kirjassa kerrotaan myös iso-iso-isomummostani. Hän oli kansanparantaja, kasvilääkitsijä ja kaikin puolin kova mummo. Kuulin hänestä ensimmäisen kerran vasta pari vuotta sitten.

Ihmiset matkustivat pitkienkin matkojen takaa hänen luokseen etsiessään parannusta vaivoihinsa. Hänellä oli myös elättikäärmeitä, jotka vanhan kansanperinteen mukaan tuovat omistajalleen hyvää onnea. Aikomuksenani on ottaa myös käärmetatuointi tähän samaan jalkaan.

Minua viehättää ajatus siitä, että jokaisella ihmisellä on kahdet kasvot: yhdet julkiset kasvot, jotka näytetään muille, ja toiset kasvot, jotka heijastavat ihmisen todellista sisintä. Minulle tatuoinnit ovat ennen kaikkea henkilökohtaisia merkkejä, jotka auttavat minua säilyttämään yhteyden siihen ihmiseen, joka todellisuudessa olen. Samalla tatuoinnit muistuttavat minua niistä asioista ja ihmisistä, jotka haluan aina pitää mukanani.

Minusta on tavallaan huvittavaa kuulla ihmisten toisinaan sanovan, ettei ihoa pitäisi mennä pilaamaan tatuoinneilla. Sehän on sama asia kuin joku menisi sanomaan taiteilijalle, että älä vain pilaa tyhjää kangasta maalaamalla siihen jotain. Koska meillä ihmisillä ei ole turkkia paljasta ihoamme peittämässä, ovat tatuoinnit mielestäni toiseksi paras vaihtoehto.

Mielestäni tatuoitu iho on kaunis, ja jokaisella pitäisi olla yhtäläinen oikeus koristaa tai muokata kehoaan haluamallaan tavalla, ilman muiden ihmisten arvostelua.

Humans With Tattoos