Roope (Suomeksi/In Finnish)

Nuoruudessani minulla oli tapana piirtää paperille tatuointimalleja ihan huvin vuoksi. Piirrokset olivat silloin lähinnä tribaaleja, joita porukka sitten kävi ottamassa tatuointiliikkeessä. Jossain vaiheessa joku kysyi, että eikö kannattaisi ostaa omat koneet. Sen seurauksena ostin ensimmäisen tatuointikoneeni, josta isäni maksoi puolet.

Humans With Tattoos

Olen ollut nuoresta asti tekemisissä kaiken maailman koneiden kanssa. Isä on kuitenkin ollut aina sitä mieltä, että minun ei kannata lähteä konehommien pariin kuten hän, vaan sen sijaan kannattaa valita jokin muu ammatti. Ehkä sitten tatuointikoneen ostaminenkin liittyi siihen. Mieluummin tatuoijaksi kuin konekuskiksi!

No, ennen tatuointiyrittäjäksi ryhtymistä työskentelin kuitenkin vuosia kaivinkonekuskina Kuusankoskella. Olen kyllä tehnyt tatuointeja jostain 16- tai 17-vuotiaasta lähtien, mutta ensimmäiset vuodet menivät lähinnä harrastelumeiningillä. Ihan ensimmäisen kerran käytin tatuointikonetta itseeni, ja sen jälkeen siskoni mieheen, jolle tein jonkin tribaalin rintakehään. Se oli ihan hirveää – pelkkien lainien tekemisessä kesti varmaan kolme tuntia. Olen aika varma, että minua jännitti paljon enemmän kuin sitä, joka tatuoinnin otti.

Olen toiminut tatuointiyrittäjänä nyt kolmeneljä vuotta. Aikanaan armeijan jälkeen aloin tehdä tatuointeja enemmän tosissaan, ja tatuoin kotona kuutisen vuotta ennen kuin menin töihin tatuointiliikkeeseen. Silti täytyy sanoa, että tatuointiliikkeessä työskentely on täysin erilaista – yksi vuosi liikkeessä opettaa huomattavasti enemmän kuin kuusi vuotta kotona.

Humans With Tattoos

Olen opiskellut alun perin puusepäksi, mutta niitä hommia olen tehnyt vain muutaman viikon. Enää en haluaisi tehdä sen alan töitä. Puusepän työssä minua kiinnosti oikean puun käsittely, mutta nykyään puusepän toimenkuvaan kuuluu pitkälti sellainen levyteollisuus. Että tehdään vain jotain saatanan Ikea-tyylisiä pöytätasoja, mikä ei kiinnosta itseäni ollenkaan.

Tämän moottorisahankin sain aikanaan kaveriltani, kun tein hänelle tatuoinnin.

Humans With Tattoos

Pidän todella paljon old school -kuvista, ja aikaisemmin tein itsekin paljon sen tyylin kuvia. Nykyään olen kuitenkin hieman muuttanut tyyliä ja mennyt ehkä enemmän new traditionalin suuntaan. Pidän väreistä, mutta toisaalta myös realistinen mustaharmaa tyyli kiinnostaa minua. Hyvällä stencilillä on minulle suuri merkitys.

Nykyään tulee tehtyä aika paljon tatuointeja myös valokuvien perusteella. Värillisten realististen kuvien tekeminen on vielä tässä vaiheessa minulle aika hepreaa, mutta sitäkin olisi kiva harjoitella enemmän.

Humans With Tattoos

Roope tatuoimassa Prison Ink 2018

Ensimmäisen oman tatuointini sain rippilahjaksi. Äitini maksoi tatuoinnista puolet, ja kävin ottamassa sen liikkeessä vanhempien luvalla. Tatuoija oli varmaan Suomen ensimmäisiä tatuoijia ja erittäin juro kaveri. Silloin ei paljon kehdannut kitistä!

Itse tatuointi on sellainen puolen selän kokoinen tribaali, joka on tarkoitus peittää kokonaan toisella kuvalla. Aluksi ajattelin peittokuvaksi pelkkää enkelihahmoa, mutta sitä on tarkoitus muokata vielä niin, että siihen tulee corpsepaintia ja muuta sellaista.

Humans With Tattoos

Aloin hankkia enemmän tatuointeja, kun pääsin töihin ja rahaakin alkoi olla enemmän. Suurimman osan omista tatuoinneistani on tehnyt Pinolan Samppa Oulusta. Ihan aluksi kävin tatuoitavana kaverini luona, ja myöhemmin aloin ottaa kuvia Sampalta. Samppa auttoi minua todella paljon oman tyylini löytämisessä ja laitteiden käytössä myös oman urani alussa, joten hänelle iso hatunnosto siitä.

Tarkoituksenani on ottaa toinen jalka täyteen realistisia kuvia, joten nykyään on tullut käytyä paljon myös Laten tatuoitavana. Tykkään hänen työstään todella paljon. Late on myös ihmeen helläkätinen tyyppi, tatuoinnin ottaminen häneltä ei tunnu juuri missään.

Reidessä on kuva pojastani. Tämän kuvan on tehnyt Ravi-Lassi (linkki). Onhan tämä ihan äärettömän siisti.

Humans With Tattoos

Isäni muotokuva on Red & White inkin Kaitsun tekemä. Tämä on jo ainakin viisi vuotta vanha kuva.

Humans With Tattoos

Pää on ollut itselleni kaikkein kipein paikka tatuoida. Aikanaan, kun otin ensimmäisen päätatuointini, en kertonut siitä kenellekään, mutta tatuoinnin tekijä Samppa laittoi tatuoinnista kuvan nettiin. Tietysti äitini näki kuvan, ja soitti minulle pian kauhistuneena ja kysyi, en kai oikeasti ole mennyt tatuoimaan päätäni. Vastasin, että saattoihan siinä niinkin käydä. Silloin äiti purskahti itkuun ja sanoi, että enkö minä Roope sanonut, että ei päähän tai naamaan! Siinä vaiheessa kävi kieltämättä mielessä, että olikohan tässä sittenkään mitään järkeä. Taisin olla 23-vuotias silloin.

Humans With Tattoos

Toinen kipeä paikka oli kurkku, jonka tatuoiminen oli kyllä ihan yhtä helvettiä. Silloin sattui niin paljon, että alkoi ihan vituttaa. Olin vielä samana iltana menossa katsomaan keikkaa, ja tietysti unohdin tatuointirasvan kotiin. Kysyin kaverin tyttöystävältä rasvaa lainaksi, eikä hänellä ollut mitään muuta kuin jotain laventelinhajuista turborasvaa. Laitoin sitä ja tuntui, että jalat lähtevät alta. Se poltti ihan järjettömän paljon ja veti koko kaulan ihan punaiseksi. Eli mitä opimme tästä: muista aina ostaa oikeat rasvat tatuointiliikkeestä ja käyttää niitä!

Humans With Tattoos

Aluksi lähdin peittämään mustalla muita tatuointeja. Valkoista kuvaa otin Tanskassa lähinnä hetken mielijohteesta, sen paraneminen on vielä kesken.

Humans With Tattoos

Humanswithtattoos-Roope-5556

Eat shit on tarpeellinen tatuointi armeijan kertausharjoituksissa. Se on sopivasti näkyvillä, kun vetää lippaan, hah! Olen käynyt kerran kertaamassa, mutta silloin olin kyllä niin gonahtanut, ettei paljon tullut vedeltyä lippaan. Aikanaan armeijassa minulla oli ehkä kaksi tai kolme tatuointia, joten eipä niistä silloin juuri sanomista tullut.

Olin yhteen väliin töissä Porin Tattoo Nationilla. Huhhuh on siihen liittyvä kuva, sellainen kaveriporukan homma.

Humans With Tattoos

Minulla ja vaimollani on molemmilla samanlaiset banaanitatuoinnit. Tämä on ehkä vähän huonossa paikassa, mutta ei se mitään.

Humans With Tattoos

Aiemmin otin tatuointeja lähinnä sillä periaatteella, että kunhan vain saa lisää kuvia, mutta myöhemmin olen alkanut ajatella enemmän myös tatuointien merkitystä. En tiedä, mikä siinä muuttui – ehkä sitä vain kasvoi aikuiseksi jollain tavalla. Monilla pienemmillä tatuoinneillani saattaa olla merkitystä paljon enemmän kuin isoilla kuvilla. Ehkä isoissa kuvissa korostuu enemmän se taidepuoli, kuinka hyvältä kuva näyttää, ja pienemmät sitten saavat olla jotain tyhmää.

Humans With Tattoos

Voisin melkein sanoa, että typerät tatuoinnit ovat niitä kaikkein parhaita – jos ne saavat jonkun nauramaan, niin sehän on vain hyvä juttu. Olkoon tatuointi millainen tahansa, mutta jos se saa aikaan hyvän mielen itselle ja vaikka jollekin toisellekin, niin silloin se on mielestäni onnistunut kuva.

Humans With Tattoos

Käy vilkaisemassa myös Roopen henkilökohtainen, hänen tekemiin tatuointeihin keskittynyt Instagram-tili! (linkki)