Miika (Suomeksi/In Finnish)

Vaikka tatuointini on otettu yksi kerrallaan, muodostaa Twin Peaks -teema yhden, selkeän kokonaisuuden. Tutustuin Twin Peaksiin alun perin joskus yläasteen ja lukion siirtymäaikoina. Olen viettänyt nuoruuteni pienessä kaupungissa, jossa elämä oli pitkälti ajelehtimista ilman mitään yhteisöä tai kiinnekohtaa, johon olisin tuntenut kuuluvani.

Sitten elämääni tuli Twin Peaks – kuvaus pikkukaupungista, jonka kaikki asukkaat ovat outoja ja jollain tavalla vinksallaan. Jos ajatellaan, että oma Twin Peaks -historiani olisi sadan metrin juoksu, olivat ensimmäiset kymmenen metriä puhdasta eskapismia.

Humans With Tattoos

Olen aina pitänyt inspiroivista tyypeistä, kasvokuvista ja varsinkin silmistä. Ensimmäinen tatuointini on kuitenkin tekstitatuointi, joka on oikeastaan harjoittelumielessä tehty. Kaverini perusti tatuointiliikkeen vuonna 2011, ja ennen kuin hän alkoi ottaa maksavia asiakkaita, hän harjoitteli tatuointien tekemistä ja halusi kokeilla tekstin tatuoimista minun iholleni. Mietin, mikä olisi sellainen lause, jota olen aina toistellut itselleni synkkinä hetkinä, sellainen oman elämäni tagline – ja sitten mieleeni tuli Fire walk with me.

Humans With Tattoos

Voisi sanoa, että Twin Peaks asukkaineen oli nuoruudessani paras ystäväni. Muistan, kun kävelin iltaisin ulkona ja odotin, että jotain suurta tapahtuisi – että minunkin elämääni tulisi jokin suuri konflikti, joka lähtisi puskemaan tapahtumia eteenpäin, ja elämään muodostuisi jokin päämäärä ja synteesi, jota kohti kulkea.

Humans With Tattoos

Samalla oli ahdistavaa tiedostaa, että vaikka ajattelen näin, sillä ei todellisuudessa ole mitään vaikutusta: tekemäni siirrot eivät vaikuta mihinkään, eikä kukaan siirrä minun pöydälläni mitään. Tavallaan nykyään tuntuu vähän raskaaltakin katsoa sarjaa uudelleen, sillä se tuo samalla sen koko menneisyyden takaisin.

Twin Peaksiin liittyvä jalkatatuointini on toteutettu vähän erilaisella tyylillä. Halusin saada iholleni ikään kuin polttomerkinnän, samaan tyyliin kuin eläimeen, johon laitetaan merkki siltä varalta, että se katoaa. Polttomerkin avulla voidaan selvittää, missä eläimen koti sijaitsee, ja minulle henkinen koti tulee aina olemaan Twin Peaksin maailma.

Humans With Tattoos

Albert Camus on sanonut, että kaiken, minkä hän on oppinut moraalista, hän on oppinut jalkapallon kautta. Itselleni samankaltaisena ohjenuorana toimii shakki. Kuten shakissa, myös elämässä ovat valinta, reitti ja mahdollisuudet – koko peli rakentuu syy-seuraussuhteiden varaan. Myös Twin Peaksissa hyvän ja pahan välinen konflikti on keskeisessä osassa, joten shakki sopii hyvin samaan teemaan.

Lynchin kasvokuva oli helppo valinta, mutta toisen käden kohdalla jouduin järjestämään pudotuspelejä. Oli lähellä, että tähän olisi tullut David Bowie, mutta lopulta totesin, että Nick Cave tarjoaa kuitenkin enemmän. You got the vinyl, you got the motherfucking vinyl ovat lauseet, jotka Nick Cave sanoi minulle keikan aikana vuonna 2014.

Humanswithtattoos-Miika-3592

Keikka itsessään oli aivan mieletön. Jossain kohtaa Nick Cave kysyi yleisöltä ”The next song is called Mermaids, do you know this song?” ja vastasin hänelle eturivistä ”Yeah, I got the vinyl”. Ensin hän ei kuullut, mitä sanoin, joten toistin ja lisäsin vielä perään ”And I’ve got a picture of your wife” – vinyylin kannessa on kuva Nick Caven vaimosta. Cave katsoi ensin minua murhaavasti ja repesi sitten nauramaan.

Keikan loppuvaiheessa bändi veti vielä Stagger Leen, jonka aikana Cave osoitti minua ja lauloi ”And you, you got the motherfucking vinyl”. Sen täytyy olla suurin kohteliaisuus, jonka olen elämäni aikana kuullut. Kävin katsomassa Nick Cavea myös viime vuonna Ateenassa, ja siellä suhteemme lähti vielä enemmän käsistä. Kenties merkittävin hetki oli, kun keikan aikana Nick Cave nosti kättäni, näki Nick Cave -tatuointini ja näytti sitä koko yleisölle. Hauskaa on, että samalla tuo Nick Caveen liittyvä teksti on mielestäni jollain tavalla hyvin kafkamainen.

Vaikka Franz Kafka oli omalla tavallaan surullinen hahmo, rakastan sitä tapaa, jolla hän tarkasteli maailmaa. Hän näki maailmassa vallitsevan ironian, ja monet hänen kirjoittamistaan absurdeista asioista alkavat valitettavasti käydä nykymaailmassa toteen. Kafka on helppo nähdä sellaisena karikatyyrimaisena, vapisevana hahmona, jolle kaikki on outoa ja vierasta, joka ei tunne kuuluvansa mihinkään ja joka yrittää jatkuvasti taistella kasvotonta pahaa oloa ja näkymättömiä esteitä vastaan. Niihin tunteisiin on helppo samaistua.

Humans With Tattoos

Olen ylipäätään kiinnostunut kafkamaisesta, ajoittain lohduttomastakin maailmasta. Olen valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaajaksi, ja vuonna 2016 ohjasin Kafkan yökirja -nimisen näytelmän. Ennen ensi-iltaa soitin tatuointiartistilleni ja sanoin, että Kafka on nyt niin ajankohtainen, että on ihan pakko ottaa aiheeseen liittyvä tatuointi. Ehkä se toimi osaltaan motivaationa myös muulle tiimille – olisihan se tietty ollut aika noloa, että ohjaaja on tällainen Kafka-diggari, ja sitten esityksestä olisikin tullut ihan huono! En toki halua tulla verratuksi keneenkään muuhun kuin itseeni, mutta jos joku joskus löytäisi tulevista teoksistani kafkamaisia piirteitä, ei se minua ainakaan haittaa.

Kirjoituskone on puhtaasti symbolinen kuva. Kirjoitan paljon, ja identifioin itseäni ja hahmotan maailmaa tekstien kautta. Pidän myös vanhoista tavaroista ja vanhasta estetiikasta ylipäätään. Kirjaimet ja sanat ovat aina olleet elämässäni läsnä, ja tulevat varmasti olemaan jatkossakin.

Humans With Tattoos

Patti Smith on elämäni tärkeimpiä naisia heti äidin jälkeen. Kun aikoinaan kuulin ensimmäistä kertaa Patti Smithin laulavan Horses-levyllä Jesus died for somebody’s sins but not mine, tiesin olevani rakastunut. Patti Smith edustaa minulle sitä, millaisena näen hyvän ihmisen. Hänellä on sydäntä ja vimmaa, ja näen hänen ajattelussaan puhtautta ja pyrkimystä hyvään. Patti Smith on yhdistelmä voimaa ja oikeamielisyyttä, jota haluaisin itsekin tavoitella.

Humans With Tattoos

Selässäni on kuva nuoruuteni suosikkiartistista, Johnny Cashista. Johnny Cash on sellainen tyyppi, joka kävi elämässään läpi kaiken: yksinäisyyden, uskonnolliset taistelut, päihdeongelmat, rakkauden… niistä on syntynyt hienoja tarinoita. Cashin versio Hurtista oli myös ensimmäisiä biisejä, joita aikoinaan opettelin soittamaan kitaralla. Toisinaan olen miettinyt, pitäisikö tänne selkään tatuoida myös muita inspiroivia artisteja, Iggy Popia ja muita. Mutta saa nähdä.

Humans With Tattoos

Kaikki tatuointini ovat saman tatuoijan tekemiä. Tatuointieni tekijä, Joona, on lapsuudenystäväni, ja olemme molemmat kovia elokuvadiggareita. Yleensä heitän Joonalle jonkin idean ja piirrän jonkin yksinkertaisen luonnoksen, ja hän nappaa ideasta kiinni heti. Haluan pitää tatuointieni tyylin eheänä ja säilyttää niissä jatkumon ja tietyn tarinallisuuden, enkä ottaisi tatuointia keneltäkään muulta artistilta.

Humans With Tattoos

Sanotaan, että ihminen on sitä mitä hän syö, mutta minun mielestäni ihminen on myös sitä, mitä hän lukee, katsoo ja kuuntelee. Tatuoinnit edustavat minulle sitä, mitä haluan kantaa mukanani, ja samalla ne muokkaavat sitä tapaa, jolla itse näen maailman. Ennen kuin Twin Peaks tuli elämääni, minulla oli tapana katsoa koulun jälkeen Kauniit ja rohkeat yhdessä mummoni kanssa. Luulen, että jos Laura Palmerin ja David Lynchin sijaan käsivarteeni olisikin tatuoitu Ridge Forresterin kasvot, olisi oma persoonani muodostunut varmaan hyvin erilaiseksi.

Humans With Tattoos

Pidän edelleen Twin Peaksia kaikkien aikojen parhaana sarjana. Vaikka itse ehkä olen vuosien aikana muuttunut kylmemmäksi ja kyynisemmäksi, tuo Twin Peaks edelleen muistoja eräänlaisesta pimeydestä, jossa oli hyvä ja turvallinen olla. Samalla Twin Peaks oli sarja, joka teki outoudesta coolia – olihan esimerkiksi päähahmo Dale Cooper kaikessa cooliudessaan todella outo. Nuorena oli tärkeää huomata, että päähahmon ei tarvitse olla kovis ollakseen cool.

David Lynch on ollut kenties suurin syy siihen, miksi olen lähtenyt taidepolulle ylipäätään – kirjoittaminen, teatteri, musiikki ja leffajutut ovat kaikki tietyllä tapaa Lynchiltä lähtöisin. Samalla Lynchin kautta on tullut tutustuttua myös kuvataiteeseen, kuten René Magritten ja Francis Baconin teoksiin.

Lynchin merkitystä kokonaisuudessaan on vaikea pukea sanoiksi. Se maailma, tyyli ja estetiikka antavat kaikki uskoa siihen, että asiat voi tehdä omalla tavallaan. Olen vuosien aikana kerännyt fiilistä ja inspiraatiota niin monelta tyypiltä ja niin monesta genrestä, että tuntuu kuin selkääni olisi kasautunut kotilo, joka on nyt aika jättää taakse.

Humans With Tattoos

Lähitulevaisuudessa haluaisin ohjata oman lyhytelokuvan. David Lynchin kautta olen oppinut paljon siitä, kuinka asioita voi tehdä, ja millä tavoilla uusia ideoita on haettava. Minua kiehtoo erityisesti Lynchin ajatus siitä, että ideat ovat kuin kaloja: jos tyydyt pieniin kaloihin, on pysyteltävä pinnan tuntumassa, mutta jos tavoitteena on saada suuria kaloja, on mentävä syvemmälle; sinne, missä ovat suuremmat kalat ja suuremmat ideat.

Twin Peaks -tatuointini toimivat paitsi kunnianosoituksena David Lynchiä kohtaan, myös inspiraationa omaan tekemiseeni. Luulen, että Twin Peaks tulee aina olemaan elämässäni tietynlainen turvasatama, johon voin palata yhä uudelleen ja uudelleen. Mitä tahansa maailmassa tapahtuisi, ja vaikka kaikki menisi joskus päin helvettiä, tarvitsen vain television ja Twin Peaksin ja tiedän, että asiat järjestyvät jotenkin.

Humans With Tattoos