Orna (Suomeksi/In Finnish)

Tämä ankkuri on ensimmäinen tatuointi, jonka otin. Otin sen 18-vuotiaana Ateenassa, kun olimme teatteriporukan kanssa work shop -viikolla. Siellä tuli tehtyä kaikenlaista sekoa, kaikkea shamaanijuttuja ja sellaista… ja halusin ottaa ankkuritatuoinnin siksi, koska halusin, että mulla olisi ankkuri, joka pitäisi yhden jalkani aina maassa. Ankkuri symboloi myös toivoa, ja lisäksi siinä on vahva side kotipaikkakuntaani Lahteen, jonka satamassa on iso, ruosteinen ankkuri.

 

Ja sitten tästä tatuoinnista. Tämän tatuoinnin alla on kuva, jonka on piirtänyt ex-poikaystäväni. Olin Bosniassa tekemässä lopputyönä dokumenttielokuvaa, ja siellä tutustuimme automaalaajaan, joka teki harrastuksenaan tatuointeja… Hahah, ja silloin tuntui tosi hyvältä ajatukselta ottaa häneltä tatuointi! Exäni opiskelee graafiseksi suunnittelijaksi, ja hän piirsi minulle viikinkimytologiaan pohjautuvan elämänpuun ja lohikäärmeen, joka syö kuolleita sieluja. Mutta tatuointi oli aika jäätävää jälkeä, joten peitin sen, tai oikeastaan exäni maksoi peittokuvan. Olin silloin 22- tai 23-vuotias.

Olen puoliksi israelilainen, puoliksi suomalainen, ja Israelissa hamsa on vahva symboli. Hamsa – eli Fatiman käsi tai juutalaisuudessa Miriamin käsi – pitää pahan loitolla, ja kädessä olevan silmän on tarkoitus suojella pahalta silmältä.

Humans With Tattoos

Nykyään hamsoja näkee todella paljon, eikä jengi aina edes tiedä hamsan tarkoitusta ja sitä, että se on Raamatusta peräisin. Mulle tatuoinnit ovat aina henkilökohtaisia, ja halusin ottaa hamsa-tatuoinnin jo silloin, kun olin 14-vuotias. Halusin, että siihen olisi tatuoitu myös sana Haim, joka tarkoittaa elämää ja on myös ukkini nimi. Mutta elämä meni niin kuin meni, ja siitä muotoutui tällainen. Mutta hei, sen ensimmäisen tatuoinnin sain sentään ilmaiseksi!

Fiilistelen sellaisia räkäisiä tatuointeja. Olen kuunnellut punkia teini-iästä saakka, ja punk-kulttuuri viehättää mua, joten samalla semmoiset kämäiset tatuoinnitkin viehättävät. Jos otan vielä tatuointeja, ne tulevat olemaan mustia. Värilliset tatuoinnit ovat hienoja, mutta ne eivät vaan ole mun juttu. Sen takia mua ei haittaa ollenkaan, vaikka tatuointini kuluvat – se on vain hyvä asia, koska se näyttää, että olen elänyt, ja tatuoinnit ovat osa mun elämää.

Tämän tatuoinnin otin vuosi sitten, ja se on minulle tietyllä tapaa henkilökohtaisin. Se on Pasolinin elokuvasta Salò (eli Sodoman 120 päivää), joka koostuu eri jaksoista. Ensimmäisen jakson nimi on Antinferno, joka on italiaa ja tarkoittaa ”ennen helvettiä”. Jaksossa käsitellään fasismia, siinä kuvataan fasismin nousun enteitä ja sitä, mitä tapahtuu, kun fasistit nousevat valtaan. Ja kun tietää, mitä natsit tekivät juutalaisille, kun heidät vietiin keskitysleirille, ja heidän käteensä laitettiin tähän kohtaan numerot… Tämä kuva toimii ikään kuin koko ajan muistutuksena: tarkkaile mitä tapahtuu.

 

 

Mielestäni elämme nyt aikoja, jolloin ihmisten olisi syytä olla enemmän varuillaan ja tarkkaavaisia siitä, mitä fasismin ja nationalismin suhteen tapahtuu. Me ei haluta pahojen asioiden toistuvan, vaan meidän täytyy kehittyä ja mennä eteenpäin. Me eletään järkyttävien murroksien ja kriisien aikaa, meillä on koko ajan pakolaiskriisi päällä, ja tietoyhteiskunta on muuttunut niin, että propagandaa on helpompi levittää. Meidän on pakko tarkkailla enemmän, mitä tapahtuu.

Humans With Tattoos

Tatuointi on mulle henkilökohtainen, koska otin tämän noin vuosi sitten ennen kuin henkilökohtainen helvettini alkoi. Mulla oli paha masennusjakso, josta olen nyt toipunut tai toipumassa. Tämä tatuointi toimii nyt muistutuksena siitä ajasta, että pitäisin paremmin itsestäni huolta, eivätkä sellaiset asiat toistuisi. Että… olin masentunut, ja oli myöskin sellainen vaihe, kun mietin, että olisi kiva vain jäädä tuleen makaamaan. Mutta sitten päätin, että haluan tehdä asioita, haluan toimia ja tehdä hyvää tähän maailmaan.

Humans With Tattoos

Vuoden sisään mulla on ollut isoja kouluja, jotka on pitänyt oppia, ja elämäni on muuttunut myös niin, että olen lopettanut päihteiden käytön. Tämä tatuointi muistuttaa, että mun on pidettävä itsestäni huolta ja vastustaa sitä pahaa, joka voisi uhata hyvinvointiani. On hyvä tehdä asioille jotain ennen kuin paska lentää tuulettimeen.

Ymmärrän ihmisiä, jotka haluavat ottaa tatuointeja siksi, että haluavat itseensä jonkin kauniin kuvan. Mutta mulle tatuoinnit ovat jotain muuta kuin kehon koristamista. Kuten nyt tämä selässä oleva kuva. Mulle tatuoinnit ovat sellaisia virstanpylväitä elämästä, kuin muistomerkkejä. Ja sen takia en ikinä poistattaisi näitä. Vaikka tuo ankkurikin on mielestäni vähän sellainen kämäinen, ovat nämä kuvat mulle niin henkilökohtaisia.

Yritän elää niin, että asioilla on mulle merkitystä. Kun minulla oli paha burn out, olen sen jälkeen joutunut pohtimaan, mitä oikeasti haluan tehdä. Mulle elämä ei ole sitä, että haluaisin rahaa tai haluaisin materialistisia asioita, ja loppuun palaminen pysäyttää oikeasti miettimään, millaisia juttuja elämäänsä haluaa. Ehkä sitten tatuoinnitkin kertovat siitä, koska niissäkin on joku ajatus taustalla. Haluan mun elämääni asioita, joilla on tarkoitus.

Humans With Tattoos